Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace avslöjar Sveriges illegala transport av kärnavfall till Ryssland

Pressmeddelande - 1 december, 2005
20 Greenpeace-aktivister ockuperade lyftkranar i den franska hamnen i Le Havre för att förhindra att 450 ton radioaktivt uranavfall lastades på det ryska fraktfartyget Kapitan Kuroptchev. Avfallet kom från urananrikningsanläggningen Pierrelatte i Rhonedalen och skulle transporteras till Ryssland.

Aktivister ockuperade lyftkranar i den franska hamnen i Le Havre för att förhindra att 450 ton radioaktivt uranavfall lastades på det ryska fraktfartyget Kapitan Kuroptchev.

Greenpeace vill protestera mot och avslöja att man i 30 år illegalt har transporterat och dumpat kärnavfall till Ryssland. En ny rapport från Greenpeace, Europe’s Radioactive Secret”, beskriver i detalj den illegala handeln med kärnavfall mellan Europas kärnkraftsindustri och Ryska federationen.
 
Greenpeace avslöjar nu att även Sverige är inblandat. Bland dem som dumpar kärnavfall i Ryssland hittar man det svenska, statligt ägda företaget Vattenfall. Andra företag är tyska EoN och RWE, belgiska Electrabel, holländska EPZ, engelska British Energy, franska EDF, spanska Iberdola, och schweiziska NOK/Swissnuclear. Läs mer(Stop Plutonium)

Se video från Le Havre

Ämnen