Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Tankern Highland Faith utvisad ur Östersjön

Pressmeddelande - 20 maj, 2003
Vid niotiden ikväll lämnade tankern Highland Faith Köpenhamn, sedan hon förbjudits att ta ombord last. Det blev resultatet av den inspektion som genomförts av klassningssällskapet Det Norske Veritas. Enligt uppgifter från klassningssällskapet visade inspektionen att fartyget har allvarliga brister, och hon beordrades därför att gå direkt till varv för att åtgärda bristerna. Highland Faith eskorteras nu ut ur Östersjön av Greenpeace.

-Det är mycket glädjande att fartyget inte kommer att gå vidare in i Östersjön, och att hon fått genomgå en grundlig inspektion. Vi kan bara beklaga att inte alla fartyg får samma behandling innan de tillåts trafikera ett så känsligt havsområde som Östersjön, säger Greenpeaces talesman Mads Christensen.

Den ökande trafiken med dåliga fartyg och bristfälligt utbildad besättning utgör ett allvarligt hot mot Östersjöns miljö. Greenpeace kräver att man inför stränga regler för fartygens standard och besättning, samt ett obegränsat ekonomiskt ansvar för eventuella olyckor. Reglerna kan sammanfattas som ett körkort för Östersjön. Ett sådant körkort bör bli obligatoriskt för alla handelsfartyg som vill trafikera Östersjön, och den som bryter mot reglerna bör blir av med körkortet. Med sådana regler hade man kunnat förhindra att Highland Faith och andra dåliga fartyg fått trafikera Östersjön.

Greenpeace har bevakat Highland Faith sedan hon ankom till Skagen i lördags och vid flera tillfällen i både ord och handling uppmanat fartyget att lämna Östersjön. Highland Faith är en Panamaregistrerad oljetanker på 77 000 ton, som belagts med kvarstad flera gånger de senaste åren på grund av allvarliga brister. Hon har också drabbats av flera haverier. År 1999 gick hon på grund i det livligt trafikerade farvattnet Kadettrännan, mellan Danmark och Tyskland, lastad med 60 000 ton olja.

Taggar