Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Uppdatering: rättegång för 29 Greenpeace-aktivister börjar imorgon

Pressmeddelande - 16 juni, 2010
Efter den uppmärksammade Greenpeace-aktionen i Forsmark, där ett 60-tal aktivister protesterade mot att Sverige står i färd med att öppna för ny kärnkraft, har 29 aktivister begärts häktade inför rättegång. Med undantag av en svensk man är samtliga åtalade av utländsk härkomst, från Tyskland, Polen, Danmark, Finland, Frankrike samt Storbritannien.

Greenpeace-aktivister, utklädda till förnybara energislag som sol, vind och vatten, tar sig över staketen och in på området kring Forsmarks kärnkraftverk. Aktivisterna skickar en tydlig signal till Sveriges riksdagsledamöter inför kärnkraftsomröstningen den 17 juni: att öppna för ny, dyr, farlig kärnkraft skulle vara att begå ett historiskt misstag. Rösta nej!

Häktningsförklaringen lyder:
”Samtliga åtalade begärs häktade som på sannolika skäl misstänkta för olaga intrång, grovt brott, den 14 juni 2010 vid Forsmark, alternativt medhjälp därtill. Som grund påstås flyktfara.”

Åtalet gäller främst olaga intrång, grovt brott. Åklagaren Magnus Berggren har planerat rättegången redan till i morgon torsdag. 

Rättegången börjar kl. 08.00 på  torsdagsmorgonen, fortsätter till och med kl. 20 på kvällen och förväntas avslutas under fredagen.  

- Åklagaren begår ett stort misstag när han begär Greenpeace-aktivisterna häktade, eftersom ingen flyktrisk finns.  Greenpeace har under sin 30-åriga historia alltid kommit till rättegång och tagit ansvar för sina handlingar. Det typiska för Greenpeace-aktioner är att de är fredliga, och att aktivisterna tar ett personligt ansvar för det de gör. I det här fallet har de visat på kärnkraftens stora problem som säkerhet och det livsfarliga avfallet. Jag hoppas att riksdagen kan ta ett lika stort ansvar och säga nej till ny osäker kärnkraft, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.  

Rättegången kommer att behandla samtliga åtalade under samma process. Eftersom aktivisterna kommer från olika länder, har de delats in i tre grupper som alla tilldelats en offentlig försvarare. En grupp består av de polska aktivisterna (8 st), en med tyska aktivister (13 st), och en grupp för resterande nationaliteter (4 danskar, en svensk boende i Danmark, en person från Finland, samt en från Storbritannien och en från Frankrike).

Med undantag för den kvarhållne svenske aktivisten har samtliga svenska aktivister släppts fria.

Efter den uppmärksammade, fredliga aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk, fortsätter Greenpeace trycket på riksdagsledamöterna. De Centerpartister som instruerats att rösta för ny kärnkraft mot sin egen övertygelse uppmanas med en satirisk bild att vägra vika sig för partipiskan. Bilden har affischerats kring riksdagen, och med hjälp av blåtandsteknik skickas bilden ut till mobiltelefoner hos förbipasserande.

Kontakt

, kampanjchef Greenpeace, på plats. 0703012892
, pressekreterare. 0703405414

Ämnen
Taggar