Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Utpekade biologiskt värdefulla skogar avverkas

Pressmeddelande - 29 oktober, 2003
Greenpeace offentliggör idag en studie som visar att mer än hälften av Umeås skyddsvärda skogar helt eller delvis huggits ner. Samtidigt inbjuds riksdagsledamöterna till Greenpeace container som finns uppställd på Mynttorget i Gamla stan, Stockholm, för att diskutera ett utökat statligt skydd av skogen. Containern står uppställd till på fredag.

Idag avverkas kontinuerligt skogar med höga naturvärden över hela landet. Greenpeace har under sommaren och hösten granskat 83 områden som tidigare har utpekats som skogar med höga naturvärden i en rapport beställd av Umeå kommun. Det visar sig avverkningar har skett i över hälften av dessa skogar under de senaste 10 åren. Detta trots att alla skogar med höga eller snabbt utvecklingsbara naturvärden måste sparas för att kunna bevara den biologiska mångfalden i Sverige. Under de senaste två åren har 36 avverkningsanmälningar som berör de utpekade skogarna lämnats in till skogsvårdsstyrelsen.

- Umeåstudien är en del i granskningen av hur regeringens strategi för svenska skogsreservat fungerar. Av de skogar i Umeå kommun som hade de högsta naturvärdena har hela 80 procent berörts av avverkningar. Det är tydligt att staten inte kan lägga över mer än hälften av ansvaret att skydda skogar med höga naturvärden på skogsbolagen och de privata skogsägarna, säger Patrik Eriksson från Greenpeace.

Det finns fler exempel. I mitten av oktober presenterade Greenpeace och Fältbiologerna en rapport som visar att 15 procent av skogsbolaget Stora Ensos avverkningsanmälningar i Torsby distrikt i Värmland innehåller bestånd av gammelskog. Över 2100 skogslevande arter är idag hotade. En stor del av dem tål ingen avverkning alls.

Cirka en procent av den svenska skogen hade ett lagligt skydd 1997. Utöver dessa bedömer Miljövårdsberedningen att ytterligare 900 000 hektar produktiv skogsmark nedanför gränsen för fjällnära skog vara i behov av skydd - det vill säga alla skogar med höga eller snabbt utvecklingsbara naturvärden. Av dessa skyddar staten endast 400 000 hektar.

- Än en gång har det bevisats att skogar med höga naturvärden avverkas stor skala. Det är befängt att lita på skogsbolagens välvilja för att skydda dessa områden. Idag befinner vi oss vid riksdagen för att samtala med riksdagsledamöterna om hur ett utökat statligt skydd kan komma att se ut, fortsätter Patrik Eriksson.

Sverige har vid ett flertal tillfällen förbundit sig att bevara de växter och djur som förekommer naturligt i Sverige. Bland annat har Sverige undertecknat FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD). Genom att regeringen inte agerar när skogsägarna avverkar skogsmiljöer som är kritiska för hotade arters överlevnad uppfyller regeringen inte sina löften. 

Taggar