Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vattenfall är Sveriges största miljöbov

- Greenpeace protesterar vid bolagets årsstämma

Pressmeddelande - 29 april, 2008
Greenpeace-aktivister dumpade idag ett ton stenkol utanför Vattenfalls huvudkontor vid Stureplan i Stockholm inför årets bolagsstämma.

Greenpeace-aktivister dumpade ett ton stenkol utanför Vattenfalls huvudkontor vid Stureplan i Stockholm inför årets bolagsstämma.

- Vi är här för att protestera mot att svenska folkets energibolag fortsätter investera långt mer i kolkraft och kärnkraft än i ny förnybar energi. Vattenfall försöker profilera sig som miljövänligt – i själva verket är Vattenfall vårt i särklass klimatfarligaste svenska företag, säger Martina Krüger, talesperson i energifrågor på Greenpeace.

I Greenpeace miljörankning av elbolagen på den svenska marknaden, som lanserades idag, hamnar det svenska statliga bolaget Vattenfall långt ned i botten av listan, med majoriteten av sin elproduktion från kärnkraft och kolkraft. Trots att bolagets utsläpp av koldioxid varje år redan överstiger hela Sveriges samlade koldioxidutsläpp, planerar Vattenfall att investera stora pengar i ytterligare tre kolkraftverk i Tyskland.

- Vattenfalls totala brist på ansvar för klimatet är pinsam för Sveriges trovärdighet i klimatfrågan, säger Martina Krüger. Dessutom leder Vattenfalls agerande till att det blir svårt för Sverige att ställa om till ett miljövänligt energisystem.

Greenpeace efterlyser att staten, som äger Vattenfall, ser till att bolaget börjar följa riksdagens direktiv ”att vara ett instrument i omställningen till en hållbar energiförsörjning”. Det borde innebära att Vattenfall förbjuds att fortsätta investera i miljöfarlig verksamhet samt att lejonparten av investeringarna istället går till sant miljövänliga energislag.

- Ska vi lyckas undvika en klimatkatastrof måste stora energiaktörers investeringar redan idag hamna där de gör störst klimatnytta. Och det är varken i kol- eller kärnkraft, säger Martina Krüger.

Greenpeace har i en omfattande rapport, tillsammans med ingenjörer och forskare från hela världen, kunnat visa att om vi utnyttjar den stora potential som finns i att effektivisera vår energianvändning kan förnybar energi tillgodose nästan 70 procent av världens elbehov och 65 procent av all uppvärmning 2050 – alltså en god bit på väg mot en hållbar energiförsörjning. Men då måste investeringarna göras i rätt teknik.