Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Undersökning om vad Sveriges riksdag och svenska folket anser om oljeborrning i Arktis

Dokument - 29 april, 2013
En kartläggning som Greenpeace presenterar idag visar att den politik som regeringen drivit i två år som ordförande i Arktiska rådet, under ledning av utrikesminister Carl Bildt, är på kollisionskurs med såväl Sveriges riksdag som opinionen och de egna väljarna.

SIFO har på uppdrag av Greenpeace genomfört en opinionsundersökning och intervjuat 1000 personer om hur de ser på oljeborrning i Arktis (telefonintervjuer under perioden 11-14 mars 2013). Av undersökningen framgår följande:

  • 83 procent av svenskarna anser att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis.
  • Av de rödgröna partiernas väljare vill 88 procent att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis (Miljöpartiet 98 %, Vänsterpartiet 89 %, Socialdemokraterna 86 %).
  • Av regeringspartiernas väljare vill 80 procent att Sverige ska arbeta för att stoppa oljeborrning i Arktis (Centerpartiet 97 %, Folkpartiet 80 %, Moderaterna 78 %, Kristdemokraterna 74 %).
  • 84 procent av alla tillfrågade svarar att de kan tänka sig välja bort bränsle som kommer från olja i Arktis.

Greenpeace har även genomfört en undersökning bland riksdagspartierna, och fått in svar från alla partiers miljöpolitiska talespersoner utom Sverigedemokraternas. Den visar att en majoritet är för införande av ett generellt förbud mot oljeborrning i Arktis. Alla partier, utom Moderaterna, vill se någon form av förbud mot oljeborrning i regionen.

Mer information:
Therese Jacobson, Arktisexpert och dr. i miljövetenskap, Greenpeace: 072 226 07 84, , twitter: Therese_GreenP
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86,  

Undersökning om Sveriges riksdag och svenska folket anser om oljeborrning i Arktis