Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Kärnkraftens ekonomi

Dokument - 2 maj, 2007
En ny rapport som publicerats av grupp internationella energiexperter och ekonomer slår fast att kärnkraft varken är ett praktiskt eller ekonomiskt rationellt energislag för att tackla klimatförändringarna. Rapporten, “The Economics of Nuclear Power”, som är framtagen på uppdrag av Greenpeace drar slutsatsen att konstruktionen av kärnkraftverk kan bli upp till 300% dyrare än budgeterat och i snitt tar de fyra år längre att bygga än planerat.

Kärnkraftverket i Forsmark drabbades i juli 2006 av en allvarlig incident som i värsta fall hade kunnat leda till en härdsmälta.

Download document

Executive summary: Rapporten undersöker orsakerna bakom de enorma förseningarna och merkostnaderna samt de problem med säkerheten och den tekniska tillförlitligheten som snarare är en regel än undantag för nya kärnkraftsprojekt och fastslår att:

* I land efter land har konstruktionen av nya kärnkraftverk blivit oerhört mycket dyrare än planerat.

* De långa konstruktionstiderna och förseningarna är symptom på en rad problem inom kärnkraftssektorn som även har svårigheter att hantera produktionen av allt mer komplicerade reaktorer.

* Kombinationen av höga subventioner, höga konstruktionskostnader, dålig tillförlitlighet och den höga risken för att budgetarna spräcks gör att kärnkraften inte har en chans att vara ett ekonomiskt hållbart alternativ i länder som har en konkurrensbaserad upphandlingsprocess på energiområdet.

* Det återstår många och allvarliga problem med den grundläggande säkerheten, avfallshaneringen och hur man ska avveckla dagens åldrande kärnkraftverk. Liknande allvarliga problem finns även i den obeprövade teknologi som föreslås för framtida kärnkraftsprojekt.

Num. pages: 63

Ämnen