img

Skydda livet i skogen!

Det norra skogsbältet som har funnits i tusentals år sträcker sig som en grön krona runt norra halvklotet. En skog som kan liknas vid jordens andra lunga. Sedan istiden har det norra skogsbältet lagrat enorma mängder kol i träd och mark. Faktiskt mer kol än alla tropiska skogar tillsammans!

Varje år förstörs tiotusentals kvadratkilometer av den här skogen. Du möter sen resultatet av avverkningen varje gång du får en produkt levererad i en kartong, köper take away-kaffe eller använder en servett som inte är gjord av returpapper.

Klart att vi alla behöver snyta näsan ibland, men visst bör det inte ske på bekostnad av vår sista riktiga skog!

Om vi fortsätter skövla våra gammelskogar ökar vi mängden växthusgaser i atmosfären. Jättemycket.

Det kommer få den globala uppvärmningen att eskalera. Vi kan inte låta det ske.

Bara tillsammans kan vi tvinga industrier och beslutsfattare att skydda planetens andra lunga. Det är upp till oss nu! Tillsammans kan vi ge skogen det skydd den behöver.

Vill du #skyddakogen? Gå med i kampen nu.

img

Det norra skogsbältet sträcker sig genom Sverige, Finland, Kanada och Ryssland.

Denna skog är hem till många växt- och djurarter. Här finns den mytomspunna sibiriska tigern. Här finns örnar, lodjur, fjällrävar och björnar.

Den biologiska mångfalden är dock hotad. Skogsbolag fortsätter att expandera in i våra sista riktiga skogar. Skogar, vars ekosystem frodats i tusentals år, skövlas nu i en rasande takt.

För åtta år sedan samlades världens regeringar och kom överens om att prioritera skyddet för de få skogar viktiga för den biologiska mångfalden. Men trots detta har Kanadas, Sveriges, Rysslands och Finlands regeringar svikit sina löften.

Sveriges regering har lovat att vi ska skydda 20 procent av skogen. Men idag är bara fem procent av Sveriges skogar långsiktigt skyddade. Resten avverkas och ersätts av trädplantager.

Skogsbolagen håller på att skövla bort en av klimatkrisens lösningar. Det får bara inte ske.

Därför behövs du.

Gå med i kampen för att skydda skogen!

img

Kliv in i det norra skogsbältet

Upplev skogen genom din telefon, var du än befinner dig. För att ta del av skogens magi behöver du bara göra följande:
1. Ladda ner appen “Arilyn”.
2. När du laddat ner Arilyn, öppna appen och skanna bilden nedan.
3. På skärmen kommer en port dyka upp. Placera porten nära dig.
4. Kliv in i skogen!

*Appen fungerar bäst på iPhone SE eller senare modell. Om du har en android telefon behöver den ha accelerometer. En lista på telefoner som stöds av appen hittar du här.