Kopenhag İklim Zirvesi’nde Neler Oldu?

Dünya liderlerinin bize iklim değişikliğini bağlayıcı bir anlaşma ile durduracaklarına dair söz vermelerinin üzerinden iki yıl geçti. İki haftalık BM görüşmeleri esnasında, politikacılar keyifle dolaştılar, kraliçeyle akşam yemeği ve üç saatlik bir öğle yemeği yediler, fotoğraf çektirdiler ve bir iklim anlaşması yerine bize sadece ‘Kopenhag 24 saatlik devlet başkanları turist broşürü’ olarak adlandırabileceğimiz bir şey sundular.

Kandırmacaya inanmayın, bu anlaşmada adil, iddialı ya da yasal anlamda bağlayıcı hiçbir şey yok. Dünya liderlerinin işi henüz bitmedi. Liderler Kopenhag’da dünyayı iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden koruyacak bir anlaşmaya varmakta utanç verici bir biçimde başarısız oldular.

Kopenhag şehri bu gece suçlu erkek ve kadınların utanç içinde havalimanına kaçtığı bir iklim suçu sahnesidir. Dünya liderleri on yılda bir kez dünyayı değiştirme ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önleme şansına sahipti. İhtiyacımız olan, gelişmekte olan ülkeler için adil, salım azaltımı ve ormansızlaşmayı engelleme konularında iddialı olan, yasal bağlayıcılığa sahip bir anlaşmaydı. Sonunda ABD Başkanı’nın özel uçağı Air Force One’ı uçurmaya yetecek kadar büyük boşluklarla dolu güçsüz bir anlaşma ürettiler. Bir yıldır krizler görüyoruz ama bugün açıkça görüyoruz ki, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük kriz liderlik krizidir.

Kimi Suçlayacağız?

Yıl boyunca, pekçok gelişmekte olan ülke iklim kaosunu durdurmak için kendilerine düşen payı kabul etme istekliliğini gösterdiler. Ama sonunda, başarısızlıktaki en büyük suç zengin endüstrileşmiş ülkelerdir, yani bu sorunun oluşmasında en büyük tarihsel sorumluluğun sahibi olan ülkeler. Özellikle, ABD gerçek bir liderlik göstermekte başarısız oldu ve görüşmeleri dibe çekti.

Bilim insanları tehlikeli iklim değişimini önlemek için, küresel salım artışlarının önümüzdeki birkaç sene içinde durdurulması ve sonrasında da hızlı bir biçimde salımların aşağıya çekilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bilimi değiştiremeyiz, bunun yerine politikaları değiştirmeliyiz ve bunun için de politikacıları değiştirmek zorunda kalabiliriz.

15 milyon insan dünya liderlerinin sorumluluk almasını ve iklimi kurtarmak için gerçek bir anlaşma sunulmasını talep etti. Dünya liderleri bizi açık bir şekilde duydular- mesajlarımızın çoğu kendi konuşmalarında yankılandı.

İşimiz Henüz Bitmedi

Bu iş burada bitmedi, dünyanın her yerinden insanlar zirve başlamadan önce gerçek bir anlaşma talebinde bulundular ve bu talepleri hala geçerli. Hala yüz milyonlarca insanı ısınan dünyanın yıkımından kurtarabiliriz, ama mücadelemiz maalesef çok daha zor bir hale geldi.

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörümüz ve tcktcktck koalisyonu başkanı Kumi Naidoo “İklim Zirvesi’nin son günlerinde büyük bir çoğunluğu dışında bırakılan sivil toplum, şimdi bütün çabalarını ikiye katlamak zorunda. Herbirimiz ve herkes liderleri hesap vermeye zorlamalıyız. İklim yıkımını önlemek için yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası her seviyedeki politikacıları mücadeleye katmak için uğraşmalıyız. Ayrıca bunu yönetim odalarına ve caddelere de taşımalıyız. Ya kendi toplumuzda temel bir değişiklik için çalışırız ya da bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalırız” dedi.

Bu gezegeni korumak için elimizde büyük bir şans vardı. Liderler bu şansı aymazlıklarıyla harcadı. Onların bir daha bu derece ikiyüzlü davranmalarını engellemek, bu işin peşini bırakmadığımızı kanıtlamakla mümkün. Dünyanın, halihazırda açlık çekip suya ulaşmakta zorluk çeken yüzbinlerce insanın, sel felaketlerinde, kasırgalarda yakınlarını kaybedenlerin, gelecekleri tehlike altında olan çocuklarımızın, soyları tehdit altında olan binlerce canlı türünün sesi olma görevini ve duyarlılığını bugünden göstermeliyiz. İskender’in düğümü 2010 toplantısının yapılacağı Meksika’ya kadar kesilmeli.

Kategoriler