AB, GDO konusunda yan çiziyor

Avrupa Komisyonu, üye ülkelere yanlış bilgi vermek pahasına, genetik yayılmacılığa yeşil ışık yakıyor.

Haber - 10 Mart, 2005
Greenpeace, Brüksel'de yapılan AB Çevre Bakanları Toplantısı'nı, genleriyle oynanan ürünlerin ticareti konusundaki AB politikaları nedeniyle protesto etti.

Greenpeace eylemcileri, AB'nin genetik yayılma konusundaki politikalarını protesto ediyor. Eylemcilerin ellerindeki dövizlerde, türlü dillerde 'GDO işgalini durdurun' yazıyor.

Bakanlar Konseyi'nin önüne konan 3 metrelik 'robot mısır', genleriyle oynanmış olan ürünlerin gelişigüzel bileşimini sembolize ediyor. Protestoya eşlik eden 20 Greenpeace eylemcisi, elllerinde "GDO saldırısını durdurun." yazan pankartlar taşıdı.

Çevre bakanları, Avusturya'nın Monsanto mısırlarının ticari büyümesi hakkında verdikleri yeniden inceleme isteğini tartışacaklar. Avrupa Komisyonu, bu tür mısırın üretimine izin vermişti; ancak AB'nin yeni yasal düzenlemeleri ile bu izin de atıl hale gelmiş durumda. Avusturya, AB'nin çevresel etkilerin gözlemlenmesi ve GDO'suz tarımın korunması hakkında olan kurallar yetersiz kaldığı sürece GDO'lu mısır tarımını durdurmasını öneriyor.

Greenpeace Avrupa Birliği'nden Eric Gall, "GDO'lar çevre için tehlike oluşturduğu için, tüm GDO bitkilerinin yetiştirilmesi durdurulmalıdır. Avrupa, 'temiz' tarımın ve organik tohumların saflığının korunması konusunda hiçbir önlem almamıştır. Böyle olduğu halde, Monsanto gibi şirketlere görevlerini yaparken bütün kurallara karşı gelme konusunda tam yetki verilmiştir. Avrupa Komisyonu ve GDO mısırlarını üzerinde düşünmeden onaylayan Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun hesap vermesi gereken çok şey var." diyor.

Greenpeace, Avrupa Komisyonu'nun üye ülkelere nasıl yanlış bilgi verdiğini gözler önüne serdi. Komisyon, Monsanto'nun genetik yapısıyla oynanan mısırların (MON 810) üretilmesi için gerekli koşulları sağladığını söylerken, şirketin verdiği bilginin bu yasal önkoşulları sağlamadığı ortaya çıkıyor. Macaristan, çevresel risk tespitinin eksikliği yüzünden geçtiğimiz Ocak ayından itibaren kendi toprağında mısır üretimini yasakladı. Polonya Tarım Bakanı ve Slovakya Çevre Bakanı da kendi hükümetlerinin GD MON810 mısırlarının dikimini yasaklamak için çalışmalar yaptıklarını belirtiyor.

Greenpeace Macaristan'dan Noemi Nemes, diğer Avrupa ülkelerinin de Macaristan'ın başlattığı bu girişimi desteklemeleri ve MON810'un ekimini yasaklamaları gerektiğini söyledi.

Yeni yapılan bilimsel çalışmalara göre kendi böcek öldürücülerini üretebilen MON 810 mısırı çevreye zarar verebilir. Buna rağmen, Avrupa otoriteleri bu çalışmaları hiçbir zaman gözönünde bulundurmadı ve vurgulanan riskleri kontrol etme konusunda plan yapmadı.

AB yetkilileri güvenlik garantisini sağlayamadığı için çevreyi ve insan sağlığını koruma görevi üye devletlere düşüyor. AB bu kadar kötü bir şekilde tasarlanan ürünlerin Avrupa'yı istila etmesine izin vermemeli.

Greenpeace'in protestosu çevre bakanlarının toplantısı boyunca sürecek. Greenpeace, bu konuyu uluslararası düzeyde de, üye ülkeler bağlamında da takip etmeye devam edecek.

Etiketler