Almanya’dan sonra sıra Türkiye'de!

Nükleer Silahlar Dışarı!

Haber - 17 Temmuz, 2007
Greenpeace Ramstein’da bulunan ABD’ye ait 130 nükleer silahın üsden çıkarılmış olduğu haberini memnuniyetle karşıladı ve sıranın Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan ABD’ye ait diğer nükleer silahlarda olduğunu belirtti.

Greenpeace eylemcileri, nükleer silah yapımında kullanılan 140 kg. plütonyumun ABD'den Fransa'ya gönderilmesini protesto ediyor.

ABD’ye ait nükleer silahların Kuzey Avrupa’da konuşlandırılmış olan bölümünün çıkartılacak olmasının birkaç yıldır bekleniyordu. Bu noktada dikkatlerin  İncirlik’deki nükleer silahlara dönmesi gerekiyor.


Kuzey Avrupa’daki nükleer silahlar kalıcı olarak ABD’ye geri gönderilirken, ABD’nin özellikle İncirlik’e verdiği önemin artışı korkutuyor. Avrupa’da bulunan  bu nükleer bombalar, soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı yerleştirilmişti. Ancak soğuk savaşın bitmesi ile Rusya artık NATO için bir tehdit olarak algılanmıyor. Bu nedenle Avrupa’ya yerleştirilmiş olan bu bombaların bugünkü hedefi  Rusya değil, ABD’nin şu anda tehdit olarak gördüğü Ortadoğu’dur.

Bugün İncirlik’te bulunan ABD’ye ait nükleer silahlar bölge istikrarının ve güvenliğinin  önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Türkiye ABD’nin silahlarına ev sahipliği yapmak yerine, bu silahların ABD’ye geri gönderilmesini talep ederek Ortadoğu’daki barış ve istikrarın artmasına yardımcı olmalıdır.

Seçimlere bir kaç gün kalmışken, partiler ve siyasi liderler kısır bir döngünün içindeler. Asıl yapılması gereken, silahsızlanma, barış ve çevre gibi gerçekten önemli olan konulara çözüm üretmektir. Yeni kurulacak mecliste silahsızlanma konusunun öncelikle gündeme alınmasını ve Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrar için liderlik yapılmasını bekliyoruz.

Geçtiğimiz ay içinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Sivil Toplum Kuruluşlarını silahsızlanma yönünde kampanyalar yapmaya çağırdı. Fakat silahsızlanmada asıl sorumluluğun sivil toplumda değil hükümetlerde ve mecliste olduğunu ne yazık ki gözden kaçırdı. Amaç silahsızlanmaksa, siyasi liderlerimiz ilk adımı atarak, kullanıldığı takdirde milyonlarca kişinin ölümüne yol açabilecek Türkiye’de bulunan nükleer silahları sökülmek üzere ABD’ye geri göndermelidirler.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl Greenpeace’in yaptığı ankete göre, Türk halkının %88,3 gibi baskın bir çoğunluğu Türkiye ve Avrupa’nın nükleer silahlardan arındırılmasını istiyor. Siyasi liderlerin artık halkın taleplerini dinlemesi ve bu kitle imha silahlarının ABD’ye geri gönderilmesi için çalışmalara başlaması gerekiyor.

Notlar

- Almanya’daki Ramstein hava üssü uzun yıllardır ABD’nin Avrupa’daki en büyük nükleer silah deposuydu. Amerikan Biliminsanları Federasyonuna göre bütün üs nükleer silahlardan arındırıldı. Bu durumda İncirlik 90 nükleer silahla, 110 nükleer silah bulunduran İngiltere’deki Lakenheath hava üssünden sonra ABD’nin Avrupa’daki en büyük nükleer deposu olarak ikinci sıraya yerleşti.

- Almanya’dan 130 nükleer silahın çıkartılması ile ABD’nin Avrupa’da depoladığı nükleer silah sayısı 350’ye indi. Bu silahlar Almanya ve Türkiye’nin yanısıra Belçika, Hollanda, İngiltere ve İtalya’da bulunuyor.

Raporları okumak için:

Ortadoğu Nükleer Tehdidin Pençesinde
İran, İsrail ve Türkiye'de Nükleer Tesisler
Greenpeace Nato Raporu