Fukuşima: 5 yıldır süren nükleer kriz

Yorum ekle
Haber - 11 Mart, 2016
Bugün, hepimiz için kasvetli bir yıldönümü.

Bugün, hepimiz için kasvetli bir yıldönümü. Beş sene önce gerçekleşen "Büyük Doğu Japonya Depremi" on binlerce insanın ölmesine ve bir nesil boyunca gerçekleşen en ciddi nükleer felaketin başlamasına neden olan bir tsunamiyi tetikledi.

Beş sene sonra bugün, çevresel kirlenme ve sürmekte olan acı nükleer felaketle ortaya çıkan krizin boyutunun büyüklüğünü gözler önüne sermeye devam ediyor.

Bölgede yaptığımız çalışmalar sonucunda hazırlanan “Nükleer İzler: Çernobil ve Fukuşima’nın Süregelen Mirası” adlı rapor, Fukuşima felaketinin üzerinden geçen 5 yılın da hiçbir şeyi değiştirmediği, Çernobil’de aradan geçen 30 yıla rağmen nükleer felaketin etkilerinin halen insan hayatını tehdit eder boyutta olduğunu ortaya koydu.

Fukuşima’da felaketten 5 yıl sonra dahi halen evine dönememiş 100 bin kişi var. Çernobil’in üstünden geçen 30 yıla rağmen hala 5 milyon kişi kirlenmiş alanlarda yaşıyor. 

Raporda yer alan bazı çarpıcı gerçekler şöyle:

  • Fukuşima’da 90’dan fazla çocuğa 2015 sonunda tiroid kanseri teşhisi kondu.
  • Felaket gerçekleştiği sırada 10-14 yaşında olup Çernobilden etkilenmiş bölgelerde yaşayanların tiroid kanser oranları, etkilenmemiş bölgelerde yaşayanlara oranla 9.7 kat daha fazla.
  • Aynı zamanda arındırma çalışmalarında yer alan kadın temizlik işçileri arasında meme kanseri oranları oldukça yüksek.
  • Çernobil alanındaki temizlik işçilerinin felaketten sonra dünyaya gelen çocuklarında DNA mutasyonu felaket öncesinde doğmuş kardeşlerine göre 5.6 kat daha fazla...
  • Greenpeace tarafından yapılan çalışmalar Ukrayna, Belarus ve Rusya’da Çernobil’den etkilenen bölgelerde radyasyonun halen bulunduğunu ortaya koyuyor. Felaketin üzerinden geçen 30 yıla karşın yerel halk halen radyoaktif bulaşmış gıdayla besleniyor.
  • Fukuşima’nın çevresindeki radyoaktif atıklar 16 kilometre mesafelik bir alanı kapsıyor. 2015 yılı Eylül ayında 1 metreküplük 9.16 milyon atık torbası 114 bin 700 alanda depolandı. Fakat bu torbaların dayanıklılığı sadece 3 sene, hatta şimdiden bir kısmı zarar görmüş durumda.

fukuşima

Bu korkutucu veriler gösteriyor ki nükleer felaketler geleceğe çok tehlikeli bir miras bırakıyor. Bu bilimsel gerçekler doğrultusunda tüm dünyada nükleer enerjiyi terk etme yönelimi söz konusuyken, Türkiye’nin enerji politikası nükleer enerjiyi önceliyor ve başta Akkuyu olmak üzere nükleer projeler planlanmaya devam ediyor.

Harekete geç

Etiketler