Bhopal'de yirmi yıldır süren trajedi

Tarihin en büyük çevre felaketinin izleri taze

Haber - 2 Aralık, 2004
Bugün dünyanın dört bir yanındaki Greenpeace eylemcileri, dünya tarihindeki en kötü çevre felaketinde ölenleri, yirminci yılında anıyor. 2 Aralık 1984'te, Hindistan'ın Bhopal kentinde, Union Carbide tarım ilaçları fabrikasındaki gaz sızıntısı sonucu ilk iki gün içinde 5 bin, geçen zaman içinde de toplam yirmi bin kişi ölmüş, 150 bin insan sakat ya da hasta kalmıştı.

75 yaşındaki Jughar Bai Murya'nın elleri, felaketten bu yana küçülüp duruyor. Felaketten miras kalan yüzlerce sakatlıktan biri.

Ölenlerin fotoğraflarını taşıyan Greenpeace gönüllüleri, dünyanın en ünlü kimyasal şirketlerinden biri olan Dow'un bu konuda sorumluluk almasını istediler.

Dow, Union Carbide adlı şirketi 2002 yılında satın almış, ancak Dow işletmemiş olduğu bir fabrikanın sorumluluğunu üstlenmeyi reddetti. Felaketten kurtulanlar ise sorumluluğun da Dow'a geçtiğini öne sürüyorlar. Dow, bu konuda önce sorumluluk kabul etmeyip sonra mağdurlara küçük bir para -kişi başına 500 dolar- ödemeyi önermişti. Dow'un sözcüsü Kathy Hunt "500 dolar bir Hintli için epey iyi para" demişti.

Greenpeace'in Hindistan temsilcilerinden Vinuta Gopal, "Aradan yirmi yıl geçmesine rağmen insanlar acı çekmeye devam ediyor. Bunun bir nedeni de Dow'ın sorumluluğunu kabul etmemesi, aynı zamanda toksik atığın toprağı ve havayı kirletmeye hala devam etmesi."* dedi. "Dünyanın dört bir yanındaki binlerce insan, şu anda Bhopal'i anıyor. Bir yandan yaşamımızdaki kimyasal tehlikelere dikkat çekerken, bir yandan da dev çokuluslu şirketlerin hesap verebilirliğinin artmasını istiyor."

Greenpeace Yöneticisi Gerd Leipold, "Gittikçe küreselleşen bir dünyada, çokuluslu şirketlerin çalışma standartlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. Böyle bir kaza bir Avrupa ülkesinde olsaydı, kaza mahalli kirlilikten derhal arındırılır, mağdurların zararları ise hemen karşılanırdı." dedi.

Bhopal'de Adalet için Uluslararası Kampanya (ICJB) ve Greenpeace, Dow'un felaketten sağ kurtulanların tedavi masraflarını karşılamasını, ve kazanın olduğu fabrikada bırakılan zehirli maddelerin temizlenmesini, Bhopal gibi kazaların bir daha asla yaşanmaması için şirket sorumluluğu hakkında uluslararası bağlayıcı yasaların hazırlanmasını talep ediyor.

* Greenpeace, 1999, 2002 ve 2004'te yaptığı araştırmalarda, terkedilmiş Union Carbide fabrikasının çevresindeki topraktan ve kuyulardan örnekler alıp inceledi ve normalin 6 milyon katı toksik kimyasala ve cıvaya rastladı.