Fukuşima'da radyoaktif su sızıntısı nasıl önlenecek?

Fukuşima nükleer felaketinin üzerinden 2 yılı aşkın süre geçti. Bunca zaman boyunca santralin işleticisi TEPCO’nun felaketi kontrol altına almaktaki başarısızlığına, çıkan sorunları nasıl saklamaya çalıştığına tanık olduk.

TEPCO’nun kötü yönetimi ve gerçekleri görmezden gelmesi, dünyanın en büyük ikinci nükleer kazasının gerçekleşmesinde ve tehlikenin boyutlarının giderek artmasında önemli rol oynadı.

Buna rağmem Japon Hükümeti borçlarını ödeyemeyen TEPCO’yu kamulaştırdı ve felaketin yönetimini yine TEPCO’ya verdi.

Skandalların ardı kesilmiyor

Bundan yalnızca birkaç ay önce, santral içine giren fare benzeri bir hayvan elektrik kesintisine yol açarak, soğutma sistemlerinin çalışmasını önlemişti. Ve geçtiğimiz hafta, durumun daha da kötüleştiğini, radyasyonlu suların Büyük Okyanus’a sızmakta olduğunu gördük.

Bazı uzmanlar, bundan çok uzun süre önce bazı uzmanlar, kirli suların okyanusa sızıyor olma ihtimaline karşı uyarmıştı. Ancak TEPCO bu sızıntıları gizlemişti.

Uzmanların tahminine göre ayda 10.000 galon radyoaktif su sızıyor ve 200 binin üzerinde kirli su santralde depolanmaya devam ediyordu.

TEPCO’nun şu an tek planı, radyoaktivite azaldığında sular okyanusa boşaltmak. Ancak bunu düzgün bir şekilde yapabilecek teknoloji henüz yok.

Japonya Hükümeti planını açıklamalı

Geç de olsa şu an Japon hükümeti ve Japon Nükleer Denetleme Kurumu, durumu kendi kontrollerine aldı.

Şimdi Japon Hükümeti’nin acilen sızıntıyı durdurmak için nasıl bir plan geliştirdiğini açıklaması gerekiyor.

Fukuşima üzerinden iki sene geçmesine rağmen Japonya hükümeti durumu kontrol altına almak adına gerektiği kadar yol almadı. Hükümet’in yapması gereken, nükleer endüstriyi gelişen bu felaketten sorumlu tutmak ve diğer ülkelerden uzman yardımı kabul etmek olmalı.

Balıkçılık için bir felaket

Fukuşima santralinden okyanusa akan radyoaktif su deniz hayatı ve Japon balıkçığı için bir felaket anlamına geliyor.

Kazanın başlangıcından beri yüksek miktarda radyoaktif madde okyanusa sızdı ve geniş çapta alanı kirletti. Fukuşima'dan çok uzak mesafelerde, durumdan etkilenen birden çok vakada radyoaktif balık avlandı.

Fukuşima'da devam eden sızıntıların okyanusu kirletmesi onlarca sene boyunca bizi doğrudan etkilemeye devam edecek. Deniz hayvanlarının kirlenmesi yerel balıkçılığı etkilemeye devam edecek. Depremden, tsunamiden ve nükleer felaketten etkilenen mağdur insanların bir de devam eden su kirliliğinden etkilenmesi kabul edilemez.

Şu anda öncelikle Fukuşima’da geniş çaplı bir alanda deniz ürünlerinin denetime tabi tutulması gerekiyor. Fukuşima sızıntılarının uzun vadeli etkilerini takip etmek için araştırmaların devam etmesi şart.

Şu an reaktörü tekrar başlatmanın fizibilite çalışmasını yapmak yerine, Japon nükleer denetleme kurumu NRA bütün dikkatini kirlenen suya odaklamalı. NRA zarara uğramış reaktörlerle ilgili olan bütün bilgiyi şeffaflık ilkesi üzerinden halk ve Uluslar arası meslektaşları ile paylaşmalı.

Fukuşima benzeri bir felaketin Türkiye’de yaşanmasını istemiyorsan, nükleere genel izleyici olma: nukleer.greenpeace.org