Böcek ilacı fabrikasında yangın

Yerliler Doğabilecek Uzun Süreli Sağlık Sorunlarından Endişeli; Greenpeace HIL'in ve Diğer Tehlikeli Birimlerin Kapatılmasını İstiyor

Haber - 7 Temmuz, 2004
HIL'in (Hindustan Insecticides Limited) çalışanları ve 30 bini aşkın bölge sakini 6 Temmuz sabah saatlerinde çıkan yangından mucizevi bir şekilde kurtuldular.

HIL böcek ilacı fabrikasında çıkan yangın, binlerce insanın bölgeden kaçmasına yol açtı.

Yangın HIL'in dört katlı binasının üçüncü katında çıktı ve tüm fabrikanın yok olmasına neden oldu. Alevleri söndürmek için 12 itfaiyeci çalıştı. Fabrika geçici olarak kapatıldı. Şirketin ise felaketin nedenini açıklaması bekleniyor. HIL, birçok tarım ve böcek ilacının yanısıra, DDT, Dicofol ve Mancozeb üretiyor.

Yangın sonucunda zehirli gazlar ve duman Eloor adasının tümüne yayıldı ve birçok insanı evlerini terk etmeye, Periyar nehrinin kıyılarına sığınmaya zorladı. Durumu değerlendirmeye gelen Eyalet Sağlık Ekibi, bölge halkının Endosulphan ve Toluene kimyasallarına maruz kalmalarına bağlı olarak gözlerde ve deride iritasyon, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı gibi semptomlardan şikayet ettiklerini belirtti.

Greenpeace tarafından görevlendirilen Periyar Nehri Koruyucusu VJ Jose "Bölgede kullanılan, işlenen veya üretilen tehlikeli kimyasallar hakkında temel bilgi edinme hakkımızı talep ediyorduk. Ayrıca fabrikaların şeffaflık politikası yürütmelerini, felaket yönetim planı ve acil durum sistemi geliştirmelerini istiyorduk. Durumla ilgilenmesi gereken Fabrikalar Bakanlığı ve Eyalet Sağlık ve Endüstri Bakanlığı, kayıtsız kaldılar ve olup biteni görmezden geldiler." dedi. "Buradaki sanayilerin yönetimleri halk fabrikalara bağımlı olduğu için onların isteklerini tamamen görmezden geliyordu. Son üç yıl boyunca bölge bazı gaz kaçaklarına ve kazalara sahne oldu." diye ekledi.

Aslında bu son felaket, buzdağının yalnızca görünen kısmı. Endosulphan, HCCP ve Toluene gibi ürünlerin ısı yoluyla parçalanması çok yıkıcı ve zehirli olabilir. Bunun yanında insanlar ve doğa üzerinde uzun süreli etkiler bırakabilir. Ayrıca organoklorin ürünlerinin yanması, dioksinlerin ve furanların ortaya çıkmasına neden olur.

VJ Jose "Bu, meydana gelen zehir kirliliğinden dolayı yaşamları etkilenen işçiler ve bölge sakinleri için kara bir gün. Eğer bölgedeki sanayiciler çevreye karşı işledikleri suçlar yüzünden sorumlu tutulmazlarsa işçilere, bölge sakinlerine ve Periyar Nehri'ne aynı şekilde zarar vermeye devam edeceklerdir. Ama HIL'deki kaza son damlaydı, bundan böyle hiçbir şeye tahammül etmeyeceğiz." dedi.

Küresel Toksik Tehlike Alanı

Periyar Nehri üzerindeki Eloor Sanayi Bölgesi 12'den fazla kimyasal fabrikanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 250 sanayiye evsahipliği yapıyor. Greenpeace 1999 ve 2002'de yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Eloor'u Global Toxic Hotspot / Küresel Toksik Tehlike Alanı olarak ilan etti; organik ve inorganik maddeler ve ağır metallerden dolayı Eloor ve Periyar'da oluşan kirliliği gözler önüne serdi. Bu ürünlerden bazıları yerel çevreyi kirletmekle kalmayıp dünyanın geri kalanına da yayılma özelliğine sahip. Greenpeace tarafından 2003'te yürütülen bir sağlık çalışmasına göre Eloor'da yaşayan insanlar toprak, hava ve suyun bu zehirler tarafından kirletilmesine bağlı bazı hastalıklara mazur kalmışlar. Başka bir gerçek de bölgedeki hastalık ve ölüm olaylarının ortalamanın üzerinde olması.

Greenpeace görevlisi Sanjiv Gopan "Eloor Sanayi Bölgesi'ndeki zehirli madde sorunu yıllardır ilerisi düşünülmeden yapılan planlardan kaynaklanıyor. Sanayiciler ve hükümet tarafından uygulanan taktikler, onların gerçek sorunu çözmedeki isteksizliklerini ortaya koyuyor. Eloor'un şu andaki tehlikeli durumu, Bhopal'deki trajediye benzer bir felaketin sinyallerini veriyor. Öyle gözüküyor ki hükümet toplumu koruyan önlemler almak için büyük bir facianın gerçekleşmesini bekliyor." dedi.

Greenpeace'in istemleri:

Bağımsız gözlemcilerin fabrika bölgesine girişlerine, çevrede ve insanlarda ortaya çıkan olumsuz etkilere çare olabilecek öneriler getirmelerine izin verilmesi,

HIL'in izinlerinin iptali ve fabrikanın diğer zararlı birimlerle birlikte kapatılması,

Kerala yönetiminin bu felaketin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen bir sağlık soruşturması başlatması.

Kategoriler