BP petrol felaketine yönelik neler yaptık, neler yapıyoruz?

Haber - 11 Ağustos, 2010
Greenpeace, büyük petrol şirketlerine karşı gerçekleştirdiği mücadeleye giderek artan bir ivmeyle devam ederken, Meksika Körfez’inde BP’nin Deep Horizon petrol platformunda meydana gelen patlamanın ilk gününden beri çevresel yıkıma tanıklık ediyor ve karar vericileri harekete geçmeye çağırıyor. Bu çalışmalar, dünya liderleri Enerji [D]evrimini gerçekleştirip temiz bir enerji sistemine geçene dek devam edecek!

BP'nin kirililiğine yakışır yeni logosu

BP Petrol felaketi öncesinde hangi kampanyaları yürütüyorduk?

Bundan 20 yıl önce, ABD'de BP felaketi öncesi en büyük petrol sızıntısı gerçekleşmişti. Alaska açıklarında Exxon'a ait bir petrol platformunda meydana gelen kazadan sonra gerek Greenpeace'in çalışmaları, gerekse kamuoyu baskısı sonucunda ABD açık denizlerden petrol çıkarma işlemlerini bir moratoryumla durdurmuştu.

BP ve petrole karşı eylem

Ancak bu moratoryum Bush döneminde kaldırıldıktan sonra büyük petrol şirketleri ABD ve dünya denizlerinde yüzlerce platformu devreye soktu ve binlercesini daha planlamaya başladı. Aynı zamanda, Kanada'da bulunan katranlı kumul alanlarında klasik petrol çıkarma yöntemlerinden kat kat daha masraflı ve enerji harcayan bir yöntem kullanılmaya başlandı.

Greenpeace, 2009 yılı boyunca bölgede çeşitli eylemler gerçekleştirerek başta BP olmak üzere pek çok petrol şirketini yeni petrol alanları açmaktansa yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya çağırdı. Hükümetler bu çağrılara kulak vermediği için, sonunda korkulan oldu ve ABD tarihinin en büyük petrol felaketi gerçekleşti.

Felaketin ardından Greenpeace neler yaptı?

Greenpeace, kazadan sonra çevresel yıkıma tanıklık etmek ve dünya liderlerini Enerji [D]evrimi'ni gerçekleştirerek yenilenebilir enerjiye yönelmeye çağırmak için dünya çapında faaliyetler gerçekleştirdi:

1. Çevre felaketine tanıklık:

Meksika Körfezi'nde sızıntının gerçekleştiği günden beri Greenpeace felaketi karadan, havadan ve denizden belgeledi. Bunun üzerine BP, bölgeye girilmesine ve çekim yapılmasına karşı yasak getirdi. Greenpeace, petrol karaya ulaştığı andan itibaren kuşlar ve deniz canlıları üzerindeki ilk etkileri görüntüledi. Bu felaketin belgelerini kamuoyu ile paylaşmaya halen devam ediyor.

Çevre felaketine tanıklık

2. İlk bağımsız araştırma:

Greenpeace'in bölgeye çağırdığı, petrol sızıntıları konusunda deneyimli uzmanlar ve diğer bilim insanları felaketin çevresel etkilerinin bağımsız bir değerlendirmesini yaparak bir rapor yayımladı.

3. Yerel halk ile çalışma ve protestolar:

Greenpeace, diğer çevre grupları ile birlikte halkın sesi olarak Başkan Obama'yı felaket bölgesini şahsen ziyaret etmeye ve açık deniz petrol kuyuları hakkında duruşunu değiştirmeye çağıran bir mektup gönderdi. Dünyanın çeşitli yerlerinde Greenpeace gönüllüleri tarafından gösteriler düzenlendi. Açık denizlerden petrol çıkarılmasına karşı dünya çapında binlerce insanın el ele verdiği eyleme Greenpeace de katıldı.

Petrol sızıntısına karşı elele

4. Politik baskı:

Greenpeace, BP ve doğayı kirleten diğer şirketlerin sorumlu tutulmaları, Amerikan Kongresi dahil pek çok karar vericinin harekete geçmesi için birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde açık denizlerden petrol çıkarılmasının yasaklanması ve petrol bağımlılığının Enerji [D]evrimi yolu ile azaltılması talepleri vurgulandı. ABD'deki farklı federal hükümet kurumlarına yasal yollardan başvurarak, felaketten sonra kullanılan kimyasal seyrelticiler, hükümetin BP ve diğer petrol şirketleri ile iletişimi, deniz yaşamı üzerindeki etki ve petrol çıkarma güvenlik düzenlemelerinin duyurulmasını talep etti. Bilgi talebi için yapılan başvuruların tamamı için tıklayın.

5. Doğrudan Eylemler:

Gerçekleştirilen doğrudan eylemlerle tüm dünyanın dikkatini petrol bağımlılığının tehlikelerine çekti. Bu eylemlerde açık denizlerde petrol aranmasına acilen bir yasak getirilmesi, fosil yakıtlara olan bağımlılığın sona ermesi ve temiz enerjilerin desteklenmesi, iklim değişikliğinin önüne geçecek güçlü kanunlar ve uygulamalar oluşturulmasını ve Enerji [D]evriminin teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

BP Eylemi 1: Greenpeace eylemcileri Londra'daki BP Genel Merkezi'ne 'British Polluters' (İngiliz Kirleticiler) yazılı bir bayrak astı.

İngiliz kirleticiler

BP Eylemi 2: Londra'daki 46 BP istasyonu, Greenpeace eylemcileri tarafından kapatıldı. Tüm istasyonlardaki petrol akışını sağlayan düğme kapatıldı ve tekrar açılmaması için güvenli bir şekilde söküldü. Bir istasyonda ise Greenpeace tırmanışçıları BP'nin eski logosunu, çevreyi kirleten imajını daha iyi yansıtan aday logolardan biri ile değiştirdi.

BP istasyonlarında eylem

6. Yeni BP logosu:

BP'nin yeni logosuGreenpeace, BP'nin çevreyi kirleten imajına daha uygun olacak yeni bir logo tasarımı yarışması başlattı. Üç ay önce başlayan ve bu hafta içinde sonuçlanan yarışmaya 2000'in üzerinde katılım oldu 25.000'in üzerinde insan oy verdi. BP, temiz enerjiye yatırım yaptığını iddia ederek yeni logosu ve sloganıyla "yeşil badana" yapıyordu. Bu logo yarışması, felaket unutulmadan BP'nin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkması ve daha çok insan tarafından bilinmesi için düzenlendi.

7. Uzun vadeli araştırma:

Greenpeace'in Arctic Sunrise gemisi 9 Ağustos tarihinde üç aylık bir keşif gezisine çıktı. Hem BP felaketinin Körfez'deki deniz yaşamı üzerindeki uzun vadeli etkisini belgeleyecek, hem de risk altındaki alanları ve deniz canlılarını araştıracak ve bu canlıların korunması için önerilerini sunacak.

Bizim çalışmalarımız devam ediyor, takip edin!

Siz neler yapabilirsiniz?

Petrol sadece kazalarla değil, küresel ısınmaya neden olmasıyla da her yıl yüzbinlerce insanın ve daha fazla canlının ölümüne neden oluyor. Bunu engellemenin tek yolu Enerji [D]evrimi gerçekleştirmek. Bunu gerçekleştirmemize yardımcı olmak için  internet eylemine katılın.

Kategoriler