Çocuk giysilerinde minik canavarlar bulundu

Yorum ekle
Haber - 14 Ocak, 2014
Greenpeace’in yaptığı araştırma tüm dünyayı ilgilendirecek bir gerçeği ortaya koydu: Nike, Burberry, Puma ve Gap gibi markaların ürettiği çocuk giysileri ve ayakkabılarında zehirli kimyasal maddelerin bulunduğu ortaya çıktı.

Bu giysiler arasında hem Türkiye’de üretilen, hem de başka ülkede üretilip Türkiye’de satılan ürünler var. Ayrıca çocuk giysilerinde bulunan zehirli madde seviyesi yetişkinlerde bulunanlar kadar yüksek. Detaylı analiz “Minik Canavarlar” rapor özetinde

Büyük markaların büyük fiyaskosu

Başka ülkede üretilmiş, Türkiye’den incelemeye alınan 5 ürünün hepsinde zararlı kimyasal maddelere rastlandı. Test edilen markalar arasında Türkiye'de üretilen ve ürünlerinde zararlı kimyasal maddeler bulunan markalar arasında Nike, Gap ve Puma da var.  American ApparelPrimark, Adidas ve Disney gibi üreticilerin bulunduğu 12 markanın üretiminde kullanılan çeşitli zehirli maddeler sadece giysilerde bulunmuyor, aynı zamanda bu kıyafetlerin üretimi sırasında çevreye salınan zehirli maddeler özellikle çocukları daha çok etkiliyor.

“Bu bir kabus”

Çocuklarına içinde zehirli maddeler bulunmayan, güvenli ve sağlıklı giysiler arayan ebeveynler için bu bir kabus. Kimyasal zehir olan ftalat, antimuan, organotin, nonilfenol etoksilat gibi minik canavarlar, lüks markalardan bütçeye uygun kıyafetlere kadar her yerde bulunabiliyor. Bu giysilerin üretimi sırasında Pekin'den Berlin’e kadar pek çok kentte su kanallarına uzun vadeli zarar verecek maddeler karışıyor. Çocuklarımız ve gelecek nesillerimizin sağlığını tehlikeye atmamak için bu zehirlerden arınılması gerekiyor.

Tekstil devi Çin harekete geçmeli

Greenpeace’in talepleri şöyle:

-Dünyanın en büyük tekstil üreticisi ve kimyasal madde kullanıcısı Çin hükümetinin tekstil sektöründe zararlı kimyasalların kullanımını durdurmalı

-Bir an önce yasaklı kimyasal maddelerle ilgili bir liste yayımlanmalı ve fabrikaların hangi kimyasal maddeleri ne kadar kullandığını açıklanmasını

-Üretim zincirinde şeffaflık ve endüstri içinde şirketlerarası eşitlik sağlanmalı.

Detox kampanyası sayesinde markalar arınmaya başladı

Markaların üretim uygulamaları, elbette sadece çocuklara değil bütün canlılara zarar veriyor. Anne ve babalar, modacılar ve yerel halklar suları ve toprağı atıklarla kirleten markalara karşı durarak bu zehirli kabusa son verilmesini sağlayabilirler. Geçtiğimiz yıl, dünya çapında kampanyamıza verilen binlerce destek sayesinde dünyanın en büyük markaları Detox’a başlamayı kabul etti. Bu markaların çoğu koyulan hedeflere doğru ilerliyor, üretim zincirlerinde şeffaf bir yaklaşımı benimsiyor ve zehirli kimyasalları üretimlerinden çıkarıyor.

Greenpeace, Detoks kampanyasında tekstil şirketlerinin 2020’ye kadar bütün zararlı kimyasal maddeleri üretim zincirlerinden çıkarmasını talep ediyor. Halkın baskısı sonucu bugüne dek 18 marka Detoks’a başlamayı kabul etti.

Kategoriler
Etiketler