Nükleer karşıtı eylemcilerin davası görüldü

Yorum ekle
Haber - 22 Ekim, 2015
Nükleer karşıtı barışçıl eylem sonrası yargılanan 8 Greenpeace eylemcisinin davasının ilk duruşması bugün görüldü. Henüz karar verilmeyen davanın ikinci duruşması 18 Şubat 2016 tarihine ertelendi.

Greenpeace'in, nükleer karşıtı barışçıl eylemi sonrası yargılanan 8 eylemcinin davasının ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması sırasında aktivistler 'Nükleer felaket devam ediyor' yazılı pankart açtı. 30 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen Nükleer Zirve sırasında 'Nükleer felaket burada' başlıyor yazılı pankart açan eylemciler toplu gösteri yürüyüşleri kanununa aykırı eyleme katılmak ve yönetmekten yargılanıyor.

Bugün görülen davada bir sonuç çıkmazken, ikinci duruşma tarihi olarak 18 Şubat 2016 tarihi verildi.

Nükleer felaket devam ediyor!

Asıl yargılanması gereken nükleer santral

Nükleer karşıtı eylem yapan aktivistlerin gerçekleştirdikleri eylem, ifade özgürlüğü ve gösteri hakkı kapsamındadır. Bu davanın açılması ifade özgürlüğü ve gösteri hakkına müdahale teşkil ediyor. Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır planlanan tehlikeli nükleer santraller bugüne dek kurulamadıysa, bunun en önemli nedeni halkın karşı çıkması ve bu iradeyi yansıtan barışçıl protestolardır. Bilindiği üzere hükümet, Türkiye'de doğa harikası üç bölgeyi, Akkuyu, Sinop ve İğneada'yı nükleer santral bölgesi olarak duyurdu. Bunlardan en ileri aşamada olan Akkuyu'da sürecin ne kadar şeffaflıktan ve katılımcılıktan uzak, hukuka aykırı bir şekilde işletildiğine gün be gün şahit oluyoruz. Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, tüm eksikliklerine rağmen olumlu olarak kabul edildi. Atıkların Boğazlardan geçecek olması, Akdeniz'deki canlı yaşamına verilecek zararlar, güvenlik ve emniyet riskleri, bir kaza durumunda çevresel, sosyal, ekonomik, toplumsal, hukuksal sorumluluğu kimin alacağının belli olmaması gibi sorunlar nedeniyle ÇED raporuna karşı açtığımız dava sürüyor. Tüm bu sorunlar ve nükleerin temel riskleri nedeniyle, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını barışçıl bir şekilde savunan eylemciler yargılanıyor. Oysa asıl sorgulanması ve yargılanması gereken, kullanılmayan yenilenebilir enerji potansiyeline rağmen Türkiye'de kirli, pahalı ve tehlikeli nükleer enerji planlarının ısrarla devam etmesi. Nükleer karşıtı barışçıl eylem yapan aktivistler değil, nükleer projelerin yargılanmasını talep ediyoruz.

Harekete geç

Barışçıl eylemcilere destek vermek ve #NükleereHayır demek için buraya tıklayarak kampanyamıza katılabilirsin.

Kategoriler