Gerze’de Efes Pilsen’e karşı zafere bir adım daha

Yorum ekle
Haber - 1 Mayıs, 2012
Anadolu Grubu’nun Gerze’ye kurmak istediği kömürlü santral için Çevresel Etki Değerlendirmesi görüşmelerinde belgelerin eksik olduğunun saptanması nedeniyle şirkete 10 gün ek süre verildi. Gerze Halkı toplantı öncesi Ankara’da termik santrali protesto etti.

Efes Pilsen'in sahibi Anadolu Grubu'nun Gerze'de kurmayı planladığı kömür santrali için sunduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, ilgili kurumlarca eksik bulunarak, belgeleri tamamlamaları için şirkete 10 gün ek süre verildi. Eğer bu belgeler tamamlanamazsa santralin kurulumu iptal edilebilir.

Görüşmeler başlamadan önce, görüşmelerin yapıldığı Ankara İller Bankası Macunköy tesisleri önünde toplanan Gerze Halkı basın açıklaması yaparak, termik santral planlarını protesto etti. Greenpeace ve Elektrik Mühendisleri Odası da protestoya destek verdi.

Gerze halkı son üç yıldır Anadolu Grubu'nun kurmak istediği termik santrale karşı mücadele ediyor. Bölge halkı geçtiğimiz yıl bu mücadeleyi sürekli nöbet tutulan bir direnişe dönüştürmüş ve şirketin iş makinelerinin bölgeye girmesini engellemişti.  Termik santrali protesto için Gerze'den 17 Nisan'da yürüyüşe başlayan Yeşil Gerze Platformu üyeleri de bugün Ankara'ya ulaşarak protestolara katıldı.

Gerzeliler termik santrale karşı Ankaraday'dı

Gerze'ye bir termik santral yapılması hem Gerze, hem de Türkiye'nin geleceği için son derece olumsuz sonuçlar doğuracak. Temiz kömürlü santral diye bir şey yok. Neden olduğu asit yağmurlarıyla, yarattığı cıva kirliliğiyle havayı, suyu, toprağı kirleten kömürlü santraller, pek çok hastalığın nedeni.

21 Aralık'ta sunulan ÇED raporunda, hepimizin ortak geleceğini etkileyecek en önemli nokta, iklim değişikliğinden bahsedilmiyor. Bugün, dünyanın pek çok yerinde iklim felaketlerine bağlı olarak büyük insanlık trajedileri yaşanıyor. Bunun en büyük sebebi karbondioksit salımlarındaki %41'lik payıyla kömürlü termik santraller.

Gerze'ye termik santral kurulursa, yılda ortalama 7 milyon ton sera gazı salınacak. Bu sera gazı sadece Gerze'yi değil, hepimizi etkileyecek. Anadolu Grubu ÇED raporunda eksik olan belgeleri için 10 gün daha izin aldı. Özilhan artık bu raporla daha fazla oyalanmak yerine şimdi bu santral projesini iptal edebilir. ÇED dairesini de, Türkiye'nin geleceği için doğru kararı vererek bu santrali onaylamamaya çağırıyoruz.

80 bine yakın imza

Eylül 2011'den beri Gerze'de kurulmak istenen termik santrale karşı yürüttüğümüz kampanyaya, bugüne kadar 80 bine yakın kişi imzalarıyla destek verdi.

Kampanyada, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın, Grup bünyesindeki Efes Pilsen markasını enerji verimliliği hedefleri ve güneş yatırımları ile tanıtırken, diğer taraftan Gerze'de kömürlü bir termik santral kurmak istemesi arasındaki çelişkiye dikkat çekiliyor.

Gerze halkı 3 yıldır mücadele ediyor

  • Gerze halkı kömürlü termik santrale karşı üç yıldır mücadele veriyor. Son sekiz aydır bu mücadele, santral alanında kurulan çadırlarda aktif bir direniş olarak devam ediyor.
  • 5 Eylül'de polisin gaz bombası ve coplarla yaptığı müdahalede 25 köylü yaralandı. Buna rağmen köy halkı direnişe devam etti.
  • 26 Kasım Cumartesi günü, saat 11.00'de Gerze'de kömürlü termik santrale karşı 10 binden fazla kişinin katılımıyla bir miting düzenlendi.
  • Gerze halkı, ÇED raporunun hazırlanması gereken 21 Aralık tarihine kadar şirketin iş makinelerinin zemin etüdü işin bölgeye girmesine engel oldu.
  • Anadolu grubu, zemin etüdü yapılmamasına ve halkın tepkisine rağmen ÇED raporu için gerekli belgeleri ÇED dairesine sundu.
  • 57 yaşındaki Emekli Öğretmen Ferhat Hançer ve Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) termik santrali protesto için 17 Nisan'da Sinop'tan Ankara'ya bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş ekibi bugün ÇED dairesinin önündeki protestolara katıldı.

Harekete geç!

Gerzeliler'e sen de destek ol. Efes Pilsen'in kirli kömürden vazgeçmesini iste.

Kategoriler