Paritutu'da Dow damgası: 30 yıldır zehir

Yeni Zelanda Paritutu yerlileri, 30 yıldır Dow tarafından zehirleniyor

Haber - 9 Eylül, 2004
Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bir rapor, ünlü uluslaraşırı kimyasal madde şirketi Dow'un ülke tarihindeki en büyük kirleticilerden biri olduğunu ortaya çıkardı. Paritutu sakinlerinde belirlenen dioksin miktarı, Güney Vietnam'dan sonra dünyada ikinci olan ulusal ortalamanın beş katı.

Greenpeace eylemcileri, Paris'te DOW Kimya'ya karşı eylem yapıyorlar. Dow, 1984te Bhopal'de meydana gelen, otuz bin kişinin ölümüyle sonuçlanan dünyanın en büyük sanayi kazasından sorumlu. Şirket, Paris'te bir sergide XLA adlı yeni fiber ürününü tanıtıyordu.

Greenpeace Pasifik Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Mere Takoko, "Bu, otuz yıllık başıboşluğun kahredici bir itirafıdır. Paritutu Dioksin Soruşturma Ağı tarafından yapılan, Dow'un neden olduğu çevre ve sağlık sorunlarının saptanabilmesi için bapımsız bir komite kurulması çağrısını destekliyoruz." dedi.

Küresel çevre örgütü, Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı'nın test yaptırılacak olduğunun önceden basına sızdırılmasını da bir fiyasko olarak niteliyor. "Hükümetin asıl endişelendiği, Dow'un mu, yoksa Paritutu yerlilerinin mi sağlığı?"

Paritutu Dioksin Soruşturma Ağı Araştırmacısı Andrew Gibbs, "Bu olayın etkileri, Paritutu'dan çok ötelere sıçramış durumda. Bu şirket, demiryolu işçileri, orman işçileri ve çiftçiler gibi birçok topluluğun yaşamını da etkilemiş durumda." diyor.

Yerleşiklerin 'İkinci Vietnam' adını koydukları bu olay nedeniyle, Dow işlediği suçların ceremesini çekmek zorunda kalacak. Takoko, "Bu şirket, dünyanın her tarafında neden olduğu insan hakları ihlali ve çevre felaketleriyle anılıyor. 20 yıl önce Bhopal'de meydana gelen, 3 bin kişinin öldüğü dünyanın en büyük kimyasal sızıntı felaketi nedeniyle soruşturma altındalar. Aynı zamanda Amerika'daki Vietnam gazileri ve Vietnamlılar tarafından da lanetleniyorlar." dedi.

Kategoriler