Putin Kyoto Protokolü'ne 'Evet' diyor!

İklim değişiminin engellenmesi için büyük adım

Haber - 30 Eylül, 2004
Rusya Hükümeti, iklim değişimiyle ile ilgili yaptırımlar getirecek Kyoto Protokolü'nün hayata geçmesi konusunda çok önemli bir adım attı ve imzalanması için anlaşmayı Duma'ya gönderdi.

Vladimir Putin, Kyoto Protokolü'nü imzalamak için yıllarca düşündü, ama düşündüğüne değdi.

Yıllar süren kararsız tutumundan sonra, Putin Hükümeti iklim değişimi konusunda tavrını değiştiriyor. Hükümet, dün İklim Değişimi konusundaki Kyoto Protokolü'nü onaylama yolunda önemli bir adım atarak dosyayı Duma'ya gönderdi.

Rusya'nın Protokol'ü onaylayıp onaylamayacağı şu aşamadan itibaren Duma'ya kalmış durumda. Eğer Duma da beklenildiği gibi yasayı onarsa, Kyoto Protokolü uluslararası bir yasa olacak.*

Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Özgür Gürbüz, "Dünya, iklim değişimi gibi büyük bir tehlikenin eşiğinde ve harekete geçmek için çok fazla zamanımız yok. Gezegenimiz, sayısı hızla artan olağandışı doğa olayları, kuraklık, seller ile boğuşurken, Vladimir Putin'in bu kararı, insanlık tarihinde kritik bir eşik olabilir." dedi. "Şimdi yapmamız gereken, sözkonusu Protokol'ün esenliğini ve uygulanabilirliğini sağlamak. Bush yönetimi, artık tamamen yalnız kaldı. Dünyanın kalanı, iklim değişimi ile başetmede bir adım öteye gidebilir ve acil önlemleri almaya başlayabilir."

Rusya'nın Kyoto'yu imzalamasının olası sonuçlarından biri, ABD ve özellikle Bush Hükümeti, uluslararası sorumluluklarını yerine getirmedikleri için iyice köşeye sıkıştırılmış olacak. ABD, dünyanın toplam karbondioksit salınımının yaklaşık beşte birinden sorumlu, buna rağmen, iklim değişimi konusunda herhangi bir adım atmamakta inat ediyor. Halbuki ABD mücadeleye katılmadığı sürece, hedeflere ulaşmak zorlaşacak.

"Kyoto Protokolü, önemli bir ilk adım, ancak yapılması gereken çok iş var. İklim değişimi ile gerçek anlamda başedebilmek için petrol, kömür ve gaz gibi fosil yakıtlara dayalı enerji gereksinimimizi gözden geçirmeli ve acilen rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz ve güvenli seçeneklere yönelmeliyiz, ve varolan enerjiyi de verimli kullanmalıyız."

Türkiye hızlanmak zorunda

Rusya'nın Kyoto Protokolü'nü imzalaması durumunda Türkiye, yeni yeni başladığı anlaşma sürecini hızlandırmak zorunda kalabilir. Çünkü anlaşmanın hayata geçip geçmeyeceği yolundaki belirsizlik kalkarsa, taraf olmayan az sayıdaki ülkenin birliğe katılması beklentileri artacak.

Türkiye, Kyoto sürecine İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması'nı imzalayarak girdi. Çalışmalar ne kadar çabuk başlarsa, hem dünya, hem de ülkemizdeki insanlar, fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltarak daha az Yatağan faciaları yaşayacak; bağımsız ve temiz enerji kaynaklarının yolu da açılmış olacak. Bu çalışmalar Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecimizi de kolaylaştıracak.

* Birleşmiş Milletler İklim Değişimi Çerçeve Anlaşması (United Nations Framework Convention on Climate Change / UNFCCC) bünyesindeki Kyoto Protokolü, küresel ısınma ile ilk küresel mücadele çabası. Bu Protokol kapsamında, düzyadaki sera gazı salınımlarının yüzde 55'inden sorumlu olan endüstrileşmiş ülkelerin 2008-2012 yıllarına kadar altı sera gazının yol açtığı bu salınımları, 1990 yılı rakamlarına gore yüzde 5 oranında azaltması öngörülüyor.