Samsung Zararlı Kimyasallardan Vazgeçiyor

Elektronik Eşya Üreticisi Şirket, Greenpeace Veritabanında Kırmızı Listeden Turuncu Listeye Yükseldi

Haber - 10 Haziran, 2004
Elektronik eşya üreticisi Samsung, tüketicinin doğrudan kullandığı ürünlerindeki zehirli kimyasal maddelerden aşamalı vazgeçme kararı aldı. Bu maddeler, bertaraf edilmesi kolay olmadığından çevrede uzun erimde olumsuz etkileri süren kimyasallardan oluşuyor.

Samsung üretim sürecinde zehirli kimyasal kullanımını kısıtlıyor.

Samsung'un aldığı bu kararda, Samsung cep telefonları ve televizyonları üzerinde analizler yapan Greenpeace'in büyük etkisi oldu. sonucunda ürünlerin bir çoğunda fatalat, bromine ateşleme geciktiriciler, sentetik koruyucular, alkilfenoller ve/veya organotin bileşikleri bulundu. Greenpeace test sonuçlarını web sitesi aracılığıyla duyurmuştu.

Greenpeace son birkaç aydır, ürünlerinde kullandığı bromine ateşleme geciktiriciler ve fatalatlarla ilgili olarak Samsung'la çeşitli görüşmeler yaptı. Sonuç olarak Samsung kullandığı maddeler içerisinde, adı geçen kimyasalların kullanımını kademeli olarak azaltma ve daha temiz seçeneklerle değiştirme konusunda hemfikir oldu. Bu taahhüt Samsung'u kampanya başladığından beri sınıfı yükseltilmiş ilk üretici yaparak, Samsung ürünlerini Greenpeace'in ürün veri tabanında kırmızıdan turuncuya yükseltti.

Greenpeace'den Bart van Opzeeland "Samsung, aldığı kararla tüketici ürünlerinde zararlı kimyasalların değiştirilmesi konusunda öncülük etti. Bu, diğer şirketlere örnek oluşturmalı ve Avrupa Birliği'nin halen üzerinde çalıştığı, yeni ve katı kuralları olan Avrupa kimyasal kullanımı ile ilgili yeni politikası için yol gösterici olmalıdır" dedi.

"Maliyetten kaçınmamak gerek"

Samsung Electronics Avrupa'nın Avrupa Çevre İşleri başkanı Gregor Margetson, yaptığı açıklamada şunları belirtti:

"Samsung Electronics çevre sorunlarını daima ciddiye almıştır ve Greenpeace ile yaptığımız çalışma gösteriyor ki bu konuda sergilediğimiz yapıcı tutum olumlu sonuçlar doğuruyor. Greenpeace'in başta yaptığı eleştiriler, amaçlarımızı yeniden değerlendirmemiz ve mümkün olan doğruları en baştan gözden geçirmemiz konusunda bizleri motive etmiştir. Biz zor olan yoldan gitmeyi seçtik; çünkü hedefimiz daha sürdürülebilir bir şirket olmak ve biliyoruz ki bunu başarmak için maliyetten kaçınmamak gerekiyor."

Bir ürünün üretim, kullanım ve atık evreleri süresince karşımıza çıkan birçok zararlı kimyasal doğaya karışıyor. İnsan elinden çıkma, çok ufak dozlarda bile zararlı olabilen bu kimyasalların izi Alp'lerden Kuzey Kutbu'na kadar dünya üzerinde birçok yerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Greenpeace'in yayımladığı "Zehir Hattı: Kimsenin Duymak İstemediği Öykü" adlı raporda yedi biliminsanı bu tür kimyasalların ne doğaya ne de insan ve hayvan bedenine uygun olduğu yönünde ortak bir kanı üzerinde birleşti.

Greenpeace AB Dönem Başkanı olan Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Pieter Van Geel'e zararlı kimyasalların üretimini ve kullanılmasını yasaklayan ve endüstrilerden bu kimyasalları daha güvenli alternatifleriyle değiştirmesini isteyen, katı yaptırımlarla hazırlanmış bir AB kimyasal kullanım politikası oluşturmak için birlikte çalışmaya davet ediyor.

Birçok zararlı kimyasal madde ve uygulama için seçenekler var. Samsung, henüz kullanıma hazır seçeneği olmayan uygulamalarda da yeni ve daha temiz kimyasal yöntemleri destekleyerek, halihazırda kullanılan zararlı kimyasalların yerini alabilecek seçenekleri araştıracağı yönünde de söz verdi. Gregor Margetson "Bizim karar alma sürecimizde hakim olan şey sağduyuya kulak vermektir. Kimyasallar ve çevreye ya da sağlığa olan zararları arasındaki kuşkulu bağlantılar gibi özel konularda, kanıtların henüz bilimsel olarak onaylanmadığı; ancak durumun endişelenmek için yeterli olduğu durumlarda harekete geçmeye hazırız. Ahlaki kaygıları ticari kaygılara üstün tutmak asla kolay olmamıştır; fakat doğru olan şeyi yapmaya çalıştığımızı düşünüyoruz" diyor.

Kategoriler