Sonunda “Kırmızı Telefon”u açtılar!

Yorum ekle
Haber - 10 Şubat, 2011
Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, internet sayfasında, Greenpeace’in başlattığı Kırmızı Telefon eylemine cevap olarak, Haziran ayında balık boylarının yeniden düzenlenmesine yönelik taleplerin gündeme alınarak, gerekli değişikliklerin yapılacağını duyurdu.

Sonunda Kırmızı Telefonu açtılar!

Greenpeace Akdeniz'in devreye soktuğu "Kırmızı Telefon" hattından 2070 kişi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın santralini arayarak yasal avlanma boylarının, bilimsel üreme boyları üzerinden yeniden düzenlenmesini talep etti.

Bugün itibarı ile bakanlık, www.kkgm.gov.tr adresinde yayınlanan "Balık boyları ile ilgili açıklama" başlıklı linkte resmi bir açıklama yaptı. Greenpeace kampanyası ile ilgili açıklama başlıklı dökümanda: "Balık boylarının yeniden gözden geçirilmesine ilişkin talepler, Haziran 2011 ayı içerisinde yapılacak olan Su Ürünleri İstişare Kurulu gündemine alınarak, değerlendirilecek ve buradan çıkacak sonuç doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır" deniliyor.

Yavru balık avının durdurulması için imza veren 272 bin kişi, gönderilen 5000 SMS ve 2070 arama sonuç verdi. Greenpeace'in 2007 yılında 'küçük balık yoksa büyük balık da yok' sloganı ile başlattığı ve 2010 yılında da 'seninki kaç santim' sloganı ile yavru balık avlanmasının engellenmesi adına sürdürdüğü kampanyasına inanılmaz destek veren kamuoyunun çabaları sonunda ilk adımın atılmasını sağladı.

Balıkçılıktan sorumlu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sürdürülebilir balıkçılık politikalarını acilen hayata geçirmesi şart. Bunun ilk adımı olarak da ticari türlerin yasal avlanma boylarının balığın en az bir kez yumurtlamasına fırsat verecek şekilde yani bilimsel üreme boylarına uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde halihazırda soyu tehlike altında olan veya olmaya aday türlerin devamlılığı ve dolayısıyla balıkçılığın sürdürülebilirliği sağlanamayacak.

Aramalar sonuç verdi

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı: ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bugün yaptığı açıklama, hem imza kampanyamıza, hem de kırmızı telefon eylemimize katılan kamuoyunun denizlerimizin geleceği ile ilgili endişelerine kayıtsız kalmayacakları umudunu vermektedir. Bunun devamının gelmesi ve haziran toplantısında da aynı yaklaşımla, yalnızca denizlerimizin ve balıkçılığımızın sürdürülebilirliği gözedilerek 2012-2016 su ürünleri tebliğine düzeltilmiş olarak girmesini bekliyoruz" dedi.

Dökmecibaşı, Greenpeace'in bu kampanya çerçevesinde yayınladığı cetvel ve tablo, varolan yasal avlanma boyları listesinde pekçok türün gerçek bilimsel üreme boylarının altında avlandığına bir kanıt olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle açıklamada verilen AB yönetmelikleri verilerinin dışında eldeki bilimsel verilerin oluşturulacak bağımsız bir bilim komisyonu tarafından çalışılması ve haziran toplantısından önce hazırlanması çok önemli. Greenpeace bu konunun ve yasa dışı avcılığın engellenmesi için yapılacak çalışmaların takipçisi olmaya devam edecek.

Harekete geçin!

Tarım Bakanlığı’ndan yavru balık satışını engellemesini ve yasal balık boylarını düzenlemesini isteyin. Denizlerden vazgeçmeyin!

Kategoriler