Amazon Ormanları'nda soya için yapılan tahribat her an yeniden başlayabilir

Haber - 29 Mart, 2008
Amazon’daki orman kıyımdaki artışa rağmen, bu yıkımın durdurulabileceğine dair yine de umut var!

Gleba do Pacoval bölgesindeki geniş bir alan, soya bitkisi için yasadışı olarak temizlendi.

2006'da, Greenpeace olarak Brezilya Santarem'deki yerel topluluklarla birlikte Amazon ormanlarının yıkımında büyük rolü olan soya tarımına karşı oluşturulan birlikteliğe katıldık.

Bundan hemen sonra, Brezilya'da soya ticareti yapanlar, Greenpeace ve McDonald's ile işbirliği yaparak, henüz ormansızlaştırılmış arazilerde soya alım-satımına yönelik bir morotoryumun acil olarak gerektiğini açıkladılar.

Moratoryum'un bir parçası olarak, soya ihracatının yüzde 90'ını bu bölgeden alan soya üreticileri, iki yıldan daha uzun bir zaman süresince yeni ormansızlaştırılmış bölgelerden soya alınıp-satılmayacağını açıkladılar.

Yapılan bu anlaşmanın kurallarının çiğnenmemesi için, bu bölgeleri sürekli gözlem altında tutan bir sistem de hayata geçirildi. Üstelik bölgelerin ilk değerlendirmesi yapıldı ve sonuçlar geçen yıl Amazon Ormanları'da yetiştirilen soyanın yeni ormansızlaştıralan bölgelerden gelmediğini gösteriyor!. Morotoryum, soya fiyatlarının artışındaki baskıya rağmen, doğru bir şekilde işliyor. Bu, yokoluşu tüm dünyayı etkileyecek olan Amazon'lar adına çok sevindirici.

Yapılan takip ve gözlem, Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (PRODES) tarafından sağlanan veriler kullanılarak oluşturuldu. Amazon'daki soya tarlalarının büyük bölümünün yer aldığı Rondonia, Para ve Mato Grosso, bölgelerindeki 100 hektardan daha büyük ormansız alanlarda incelemeler gerçekleştirildi.

Şu anda yürürlükte olan moratoryum, bu yıl Temmuz ayında sona erecek.

Greenpeace, PRODES tarafından incelenen bazı alanlarda, bölgesel bir anket çalışması yaptı. Sonuçlar gösteriyor ki moratoryum hemen uzatılmazsa, soya için Amazon Ormanları'nda yapılan tahribat her an yeniden başlayabilir.

Greenpeace Amazon Ormanları Kampanya Sorumlusu Paulo Adario "Ticari şirketlerin, ormansızlaştırma üzerindeki moratoryum sözlerine sahip çıkmaları ve ormanların tahribine karşı Brezilya otoritelerine ve sivil topluma karşı nasıl yardım edeceklerini düşünmeleri gerekiyor. Çünkü yüksek soya fiyatları çiftçilerin ekim alanlarını artırmalarını ciddi anlamda tetiklemektedir" diyor.

Ormansızlaştırma atmosfere giden gaz salımlarının %20'sini oluşturarak, iklim değişikliğini ciddi ölçüde tetikliyor. Brezilya giderek artan ormansızlaştırma faaliyetleri nedeniyle, küresel ısınmaya "katkıda bulunan" dördüncü büyük ülke durumunda.

Moratoryumun uzatılaması gerçekten hayati önem taşıyor. Çünkü moratoryum  hem iklim değişikliği hem de Amazon Ormanları'nın korunmasında oldukça kilit bir rol oynamaktadır.