Sumatra kaplanının son dakikaları

Yorum ekle
Haber - 27 Temmuz, 2011
‘Ormanlar damarlarımız gibidir, bir kere açıldılar mı ormandaki hayatın hepsini akıtabilirler...’

Uyarı: Bu haberin içeriği ve izleyeceğiniz videodaki görüntüler canınızı sıkabilir...

Endonezya'daki Greenpeace ofisimizden üzücü bir haber aldık. Riau yakınlarında bir Sumatra kaplanı hayvan tuzağına yakalandığı ve 6 gün boyunca aç-susuz bir şekilde tuzaktan kurtulamadığı belirtildi. Bir hafta boyunca acı çeken kaplanı kurtarma çalışmaları için gelen orman korucuları da malesef geç kaldılar. Ne yazık ki kaplan başaramadı ve kurtarma çalışmaları sırasında öldü.

Greenpeace medya kampanyacısı Zamzami, kaplanın son saatlerini gözlemlemek için kurtarma ekibi ile birlikte bölgeye gitti. Yaşadıklarını anlatan Zamzami, zorluklara rağmen kaplanın güçlü görünmeye çalıştığını ve Zamzami'yi kızgın bir kükreme ile karşıladığını söyledi. Şaşırtıcı olan önemli bir noktada, "Ormanlar kralının kendi yuvasında tuzağa düşürülmüş ve acı çekiyor olması"ydı.

Kaplanın tuzağa düştüğü bölge bir APP (Asian Pulp and Paper Co.) arazisiydi. Video kayıtları gösteriyor ki kaplanın tuzağa düşüp ölüme terkedildiği alanın yakınlarındaki ormanlarda katlediliyordu. Ağaçlar kazma makinesi gibi ağır makinelerle biçiliyor ve bölge ağaçlardan arındırılıyordu. Bu temizleme çalışmalarından sadece 13 km uzaklıkta ise Sumatra kaplanı son günlerini tuzağa düşmüş, yaralı ve aç bir şekilde geçirdi.

Bu muazzam hayvanın geleceğinde ise maalesef daha trajik günler var... Sumatra kaplanının nesli halihazırda tükenmek üzere ve vahşi doğada sayıları 400'e kadar inmiş durumda. Şimdi biliyoruz ki, bir tanesini daha kaybettik. APP kağıt şirketi ise Endonezya'da orman katliamlarını sürdürmeye devam ediyor. Kaplanların doğal yaşam alanları olan ormanlık bölgelerde, bu hayvanlar avlanıyor ve yuva kuruyor. APP'nin kağıt hamuru ve kağıt elde edebilmek için bu bölgeyi temizlemeye ihtiyacı var. Bölgenin temizlenmesiyle bir zamanlar ormanlık alan olan bu bölgeler sonrasında pek çok şeye dönüşebiliyor. Tıpkı bir kerelik kullanılan oyuncak paketleme hammadesi olmak gibi.

appbolgesi

Buradan elde edilen ambalajlar Hasbro,Disney ve Mattel gibi büyük markalarca kullanılıyor. Ve maalesef bölgenin geleceği iyiye gidecek gibi de görünmüyor. APP'nin bölgede genişleme planları var ve genişlemeyi düşündüğü ormanlık alanlar kaplanların doğal yaşam alanlarını da kapsıyor.

APP kaplanların doğal yaşam alanlarından ödün verdiği zaman sadece kaplanların gezindiği, uyuduğu ya da avlandığı bölgeleri yok etmekle kalmıyor, biçtikleri ağaçları taşımak için kurdukları yollar da pek çok felakete yol açıyor. İnsanlar bu yollardan ormanlara girip diğer hayvanları avlamak için tuzaklar kuruyorlar ve kaplanlara zarar vermek istemeseler bile maalesef veriyorlar. Doğal yaşam alanları katledilen kaplanlar yaşamlarını sürdürebilmek için daha uzaklara gitmek zorunda kalıyor ve bu durum onları orman halkları ile yakınlaştırıyor. Bu yakınlaşma ise daha büyük sorunlara yol açıyor.

APP ormanların katledilmesine dayalı iş anlayışına artık son vermeli. Endonezya'daki ormanların yok edilmesi durdurulmalı. Böylece Sumatra kaplanı gibi hayvanlar korunabilir, orman halklarının üzerindeki olumsuz etki en aza indirilebilir. Küresel ısınmaya Endonezya'nın en büyük katkısı ormansızlaştırma çalışmalarından geliyor ve bu katkıyı azaltmak mümkün.

sumatrakaplani © Melvinas Priananda / Greenpeace

Bu kağıt hamuru ve kağıt üreten şirket, yaptıklarından utanç duymak bir yana, bir de kendini bio-çeşitliliği ve Sumatra kaplanlarını korumak konusunda duyarlı, sürdürülebilir enerjiyi destekleyen, sorumluluk sahibi bir kurum olarak gösterebiliyor. TV'de ve gazetelerde yayınladığı reklamlarında kendisini kar gütmeyen bir organizasyonmuş gibi sunuyor. Bu reklamlarda kullanılan marka sloganı ise 'APP umursuyor.' Sloganın yanına ise, göstermelik olarak kaplan pençesi resmi iliştiriliyor.

Mattel, Disney ve Hasbro gibi oyuncak üreticilerinin APP ürünlerini tedarik zincirlerinden çıkarmalarıyla ve kağıt ürünleri alımlarıyla ilgili yeni politikalar belirlemeleri gerekiyor. Böylece ormanların katline suç ortağı olmamayı garantiliyebilirler. Bu Sumatra kaplanının son dakikalarında yaşadıkları Endonezya ormanlarında yaşanan yıkımın korkunç sonuçlarının son örneği. Eğer APP böyle çalışmaya devam ederse maalesef daha fazlası olacak.

Harekete geç!

Ormanların yok olmasını durdurmak ve soyu tükenmek üzere olan canlılara yardım etmek için internet eylemine katılın.

Kategoriler
Etiketler