"Temiz üretim, tekstil sektörü için avantaj"

Greenpeace, Tekstil Makineleri ve Yan Sanayii Fuarı'ndaydı

Haber - 5 Şubat, 2005
Greenpeace Fransa Toksik Maddeler Kampanya Sorumlusu Yannick Vicaire, 22. Tekstil Makineleri ve Yan Sanayii Fuarı kapsamında 'PVC, Fatalatlar ve AB Yönetmeliği' konulu bir konferans verdi. Print Kimya'nın davetiyle düzenlenen konferansta, Vicaire, Avrupa Birliği kapsamında, kimyasal maddeler konusunda yapılmakta olan yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Greenpeace Fransa Toksik Maddeler Kampanyacısı Yannick Vicaire, 22. Tekstil Makineleri ve Yan Sanayii Fuarı kapsamında

Şu anda gündelik yaşamımızda çoğunlukla farkında olmadan kullandığımız yaklaşık 100 bin kimyasal madde var. bunların 5 bini 'zararlı' olarak tanımlanıyor, 140'ı ise acil önlem alınması gereken maddeler. İşin kötüsü, yaşamımıza her yıl 1000 yeni kimyasal ekleniyor. Söylemeye gerek yok, kullanıma sunulmadan önce, bunların hemen hiçbirinin sağlık ve çevre değerlendirmesi halen sağlıklı bir biçimde yapılmıyor.

Avrupa'da şu andaki kimyasallar politikası, yeterli veriye sahip değil, risk değerlendirmede yetersiz kalıyor, ve tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirmiyor.

Üretim sürecinde kullanılan kimyasallarla temas, türlü biçimlerde sağlanıyor. Fabrika bacalarından çıkan gazlardan, karaya ve denize boşaltılan atıklara, giysilerden parfümlere, endüstri ürünlerinden tüketim mallarına kadar hemen her alanda, farkına varmadan yüzlerce, binlerce kimyasal madde ile haşır neşir oluyoruz. Bunların bir kısmının uzun vadeli hastalıklara yol açtığı biliniyor. Öyle ki, örneğin ABD'de, kanser, 1-19 yaş arasındaki çocuklarda en çok görülen üçüncü ölüm nedeni.

AB, standartlarını yükseltiyor

Bu nedenle, AB, kimyasalların daha iyi denetim altına alınması için yeni bir yönetmelik hazırlıyor. REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals / Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi ve İzne Tabii Tutulması) adıyla bilinen bu yönetmelik, yalnızca AB ülkelerini değil, AB ülkeleriyle iş yapan hemen tüm sektörleri etkileyecek. Türkiye'deki tekstil sektörü bu sektörlerin başında.Yönetmeliğin en önemli özelliği ise söz konusu kimyasalların alternatifleri ile değiştirilmesini öngörmesi.

Tekstil alanında en çok karşılaşılan tehlikeli kimyasalların başında PVC baskıların yumuşatıcı maddesi olan fatalatlar geliyor. Konferans boyunca da önemle üzerinde durulan, tekstilde PVC baskının kullanımının sağlık ve .çevre açısından risklerine değinildi. Greenpeace'in geçen yıl yayımladığı

Disney'in çocuk giysilerindeki kimyasallar ile ilgili raporu da bu konunun tekstil sektöründe acilen ele alınması ve temiz alternatiflere geçilmesi için harekete geçilmesinin önemini vurguluyordu.

Türkiye'de tekstil sektörünün bu temiz seçeneklere yönelmesi için geleceği beklemeye gerek yok; çünkü Adidas, Puma, Nike gibi büyük üretici markalar ürünlerinde PVC kullanımını durduruyor, Marks & Spencer gibi mağazalar ise bu tür ürünleri satmayacaklarının altını çiziyor. Bu nedenle, bu gibi firmalara iş yapan Türk tekstil firmalarından birçoğu, standartlarını halihazırda değiştiriyor.

Bu nedenle, Yannick Vicaire'in konuşmasına katılım yoğun, ilgi büyük oldu. Vicaire, yeni yönetmeliğin önce genel yapısından, sonra da tekstil sektörünü nasıl etkileyeceğinden söz etti. Vicaire, Hindistan - Çin gibi ülkelerin haksız rekabetinden endişelenen Türk firmalara, REACH'in öngördüğü standartları şimdiden yakalarlarsa, Avrupa pazarına ilk giren olmanın avantajını kullanacaklarını söyledi.

REACH Raporu için tıklayın

Vicaire'in sunumu için tıklayın

Kategoriler