Küresel markalar ürünlerindeki tehlikeli kimyasallardan kurtuluyor

Büyük markalar temiz üretime bir adım daha yaklaştı

Haber - 29 Kasım, 2004
Spor ayakkabılardan oyuncaklara, cep telefonlarından kozmetik ürünlere kadar pek çok üretimi olan dünya markası şirketlerin bazıları, belli başlı ürünlerindeki tehlikeli kimyasalları kullanmaktan vazgeçeceklerini taahhüt ettiler.

Greenpeace eylemcileri, Macaristan Parlamentosu'nun önünde, çocukların kimyasal maddelere maruz kalmasıni protesto ediyor.

Greenpeace ile sürdürdükleri görüşmeler sonunda, Unilever, Nokia, Puma, Adidas ve Chicco gibi markalar ürünlerindeki tehlikeli kimyasallar ile ilgili değişiklikleri nedeniyle çevre organizasyonunun ürün listesinde bir derece yükseldiler.

Greenpeace Sözcüsü Iza Kruszewska, "Alanlarının önde gelen isimleri olan bu şirketlerin çabalarını takdir ediyoruz. Bu kararları ile toksik kimyasallara karşılık güvenli seçeneklerin varolduğunu ve kullanılabileceğini kanıtladılar" dedi.

Bu şirketler geçtiğimiz aylarda ürünlerini tehlikeli kimyasallardan arındırmaya karar veren Samsung, Sony ve Philips'in yolunu izlemekteler. Söz konusu maddelerin çevre ve sağlığa zararları herkesçe bilindiği halde aynı yolu izlemeyen şirketler ise kirli üretimlerine devam etmekte ısrar ediyor.

Kimyasallar her yerde

Kullanımına son verilen ve güvenli seçenekleri ile değiştirilen bu kimyasallar, çevre ve insan vücudunda kalıcılıkları, biyoakümülatif oluşları, ve toksik özellikleri nedenleriyle gittikçe artan endişelere yol açıyor. Tehlikeli kimyasallar günümüzde ürünlerde o denli yoğun kullanılmakta ki yağmur suyundan evlerimizdeki toza kadar, hatta insan kanında bile bulunuyorlar.

Ürün listesine katılan Puma, spor ayakkabılarında ve hemen ardından da parfümlerinde zararlı kimyasalların kullanımına son vereceğini bildirdi. Puma'nın Küresel Çevre ve Sosyal İşler Başkanı Dr. Reiner Hengstmann, "Tehlikeli kimyasalların bilerek kullanımı yasaklanmıştır. Puma, bu tehlikeli maddelerden biri ürünlerinde herhangi bir şekilde bulunduğu takdirde, sorunun kaynağını araştırarak nedeni ortadan kaldırır. Puma'nın görüşüne göre, tüketicilerin ve pazarlamacı ortaklarımızın sağlığı söz konusu olduğunda, standartlarımız ile ilgili çaba göstermeye değer buluyoruz." diyor.

Adidas, sözkonusu kimyasalları spor ayakkabılarından çıkardı. Parfüm ve vücut bakım ürünleri ile ilgili bir politika hazırlama çalışmalarına ise henüz devam ediyor.

Unilever, Organics ve Timotei şampuanları gibi yeni kişisel bakım ürünleri ve Avrupa'daki ev ürünlerinde fataletler gibi tehlikeli kimyasalların bulunmadığını teyit etti. Ancak bu değişiklik henüz küresel bağlamda gerçekleşmedi. Unilever'in dört çeşit Dove vücut losyonu tehlikeli maddelerden arındırılmış olmasına karşın; hala bir çeşidi DEP adlı fataleti içeriyor. Ayrıca Unilever'in parfümlerindeki zararlı kimyasalları kaldırmak ile ilgili bir planı henüz yok.

Chicco, oyuncak ve bebek ürünleri üreticisi olarak, üç yıl içinde PVC kullanımına son verecek. Firma çeşitli aksesuarlar ve ambalajlarında halen küçük miktarlarda PVC kullanıyor. Firmanın Greenpeace'e gönderdiği bir mektuba göre, katalogdaki ürünlerinden yüzde 3.2'sinde PVC kullanılıyor.

Nokia, dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi olarak, ürünlerindeki BRF'lere ve PVC'lere son vereceğini taahhüt etti.

Firmaların tehlikeli kimyasalların güvenli seçenekleri ile değiştirilmesine gönüllü olması iyi bir gelişme olmasına karşın, bazı şirketler yalnızca halihazırdaki yasal zorunluluklara uyum göstereceklerinden, yetersiz bir gelişme.

Bu nedenle de AB, günümüzdeki kimyasal anarşiye bir kontrol getirebilmek amacıyla kimyasallar ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışmakta.

Greenpeace'in AB Politikaları Danışmanı , "Bu birkaç şirket, tehlikeli kimyasalların güvenli seçenekleri ile değiştirilebileceğini kanıtladılar" dedi. "Ancak gerçek şu ki şirketlerin çoğu, yaptığımız analizlerde insan kanında bulduğumuz sözkonusu tehlikeli kimyasalları kullanmaya devam ettiğinden, yasal bir düzenlemenin aciliyeti var. Düzenleme, zararlı kimyasalların mümkün olduğu her alanda güvenli seçenekler ile değiştirilmesi esasını kesinlikle içermelidir; ancak şu anki taslak böyle değil."

Kategoriler