Güzel kokmak için neyi feda edersiniz? Yaşamınızı?

Dünyanın en bilinen parfüm markalarında toksik kimyasallara rastladık

Haber - 10 Şubat, 2005
Greenpeace, toksik maddelerin yaşamlarımızın hangi alanlarında ne derece yaygın olduğunu belgemek için çalışmalarına devam ediyor.

Ünlü parfüm markalarında toksik kimyasallar var

Bu çalışmanın bir adımı olarak, 36 bilinen markaya ait parfümün insan yapımı ve potansiyel olarak zehirli kimyasal maddeler olan fatalar türevleri ve sentetik yosunlar içerip içermediğini test ettik. Bu iki tip kimyasal da vücuda nüfuz edebilir ve insan sağlığı üzerinde istenmeyen etkileri olabilir. Bu maddeler, doğaya salındıkları zaman da tehlike oluşturuyorlar. Görünen o ki, analiz edilen tüm formüller bu kimyasalları yüksek miktarlarda içeriyor. Ve bu parfümler arasında Calvin Klein'ın 'Eternity for Women' The Body Shop'un 'White Musk' ve Jean Paul Gaultier'nin 'Le Mâle' ürünleri de bulunuyor.

Diğer markalardaki kimyasal madde oranı daha düşük. Örneğin Puma'nın 'Jamaica Man' parfümü, içlerinde en az miktarda kimyasal içerenler arasında. Gloria Vanderbilt'in 'Vanderbilt'in de ise fatalata rastlanmadı. Parfümlerin farklı derecelerde kimyasal içermesi, aslında parfüm üreticilerinin kimyasallardan arındırılmış ürünler üretmeye başlamalarının olası olduğunun bir göstergesi.

Kontroldışı Kimyasallar

Parfümler, zehirli kimyasalların günlük ürünlerde bile ne kadar yaygın kullanıldığını göstermek için, Greenpeace tarafından test edilmiş son ürünler. Analiz sonuçlarını duyurmamızın nedeni, kimyasallarla ilgili şu andaki yasal düzenlemenin yetersiz olduğunu gösterebilmek. Avrupa'da görüşülecek olan kimyasal maddelerle ilgili yeni yönetmelik, bu maddelerin etkin biçimde kontrol edilmesi için dünya çapında bir örnek oluşturmalı.

Kimyasal maddeleri denetlemeye yönelik daha etkin kontroller her ne kadar herkes tarafından memnuniyetle karşılansa da, bir takım çevrelerce de eleştirileceği tahmin edilebilir. Kimyasal endüstri, çok sayıda kişinin işlerini kaybedeceği ve kâr oranının azalacağına dair abartılmış iddialarla göz korkutmaya çalışıyor. Hatta kirli endüstrilerin en iyi dostu Bush yönetimini kullanarak, Avrupa'yı eğer toksik kirlenmeyi kontrol etmeye kalkışırsa DTÖ aracılığıyla dava edeceğini söyleyerek tehdit ediyor.

Bizler, kirli lobi çalışmalarını sürdüren bu endüstriye zehirli kimyasallar olmadan üretim yapılacağını göstererek meydan okuyoruz. Tehlikeli kimyasalları daha güvenli seçeneklerle değiştiren şirketlerin sayısı her sektörde gün geçtikçe artıyor. Ikea, H&M, Marks & Spencer, Nokia, Samsung ve Puma gibi markalar bu şirketlere öncülük ediyor. Adidas, Unilever ve Sony gibi diğer bazı küresel markalar ise bu yönde adımlar atmaya başladı.

Greenpeace'in konu hakkındaki raporunu (İngilizce) şu adresten indirebilirsiniz: http://www.greenpeace.org/multimedia/download/1/769844/0/PerfumeReport.pdf

Kategoriler