Türkiye, hurda gemi çöplüğü olmaktan kurtulacak

Basel Anlaşması, hurda gemileri atık kapsamına aldı

Haber - 30 Ekim, 2004
Kirli gemi sökümü ticareti, dün Cenevre'de varılan bir kararla ciddi bir darbe aldı. Basel Anlaşması Taraf Ülkeler Toplantısı'nda hurda gemiler toksik atık olarak kabul edildi. Anlaşma'ya taraf olan 163 ülke, bu çerçevede hurda gemilerin ihracatını kontrol etmek zorunda.

Aliağa gemi sökümü alanından insan manzaraları. Uluslararası camia, insan sağlığını koruma yönünde önemli bir karar aldı, şimdi sıra Türk yetkililerde.

Sözkonusu Anlaşma, tehlikeli maddelerin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere ihracatını aslında 1995 yılında yasaklamıştı. Ancak içlerinde asbest, PCB, toksik boyalar, gibi maddeler bulunan hurda gemilerin Türkiye, Hindistan, Bangladeş ve Çin'e gönderilmesi, bu yasağın delinmesine neden oluyordu. Yeni karar, bu boşluğu kapattı; artık hurda gemi gönderen ülkelerin hiçbir mazereti yok.

Greenpeace'ten Marietta Harjono, "Bu çok büyük bir adım, çünkü gelişmekte olan ülkelerin halkları, gelişmiş ülkelerin kirinin yükünü çekmek zorunda kalmayacaklar." dedi.

Karar uyarınca, Anlaşma'ya taraf olan ülkeler, gemiyi alan ülkenin rızası olmadan göndermeyi yasaklamak durumunda. Ayrıca gemisökümünün çevre dostu koşullar altında yapılması ve tehlikeli atıkların sınırlararası taşınımının asgariye indirilmesi öngörülüyor. Bu, gemisökümü alanlarına gönderilen gemilerin gönderilmeden önce sözü edilen atıklardan arındırılması istekleriyle de denk düşüyor. Bu istekler, toplantı sırasında gemisökümü ile uğraşan üç ülkenin, Türkiye, Hindistan ve Bangladeş'in temsilcileri tarafından dile getirilmişti.

Büyük şirketler memnun değil

Gemicilik sektöründeki birçok firma, Basel Anlaşması'nın kirli ticarete el koymasından memnun değil. Bu şirketler, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün konuyla ilgili kimseyi zorlamayan 'yumuşak' tutumunu tercih ediyordu. Özellikle ABD, Japonya ve gemicilik endüstrisinin temsilcileri, toplantıdan bu kararın çıkmaması için ellerinden geleni yaptılar. Hatta ABD, Basel Anlaşması'nı imzalamayan ülkelerden biri olmasına rağmen, bu kararı tanımadığını resmi olarak belirtme ihtiyacı hissetti!

Greenpeace Akdeniz Gemisökümü Kampanyası Sorumlusu Erdem Vardar, "Bu karar, Aliağa'da gemisökümünde çalışan işçiler ve Ege Denizi'nin geleceği için tarihi önem taşıyor." dedi. "Şu andan itibaren, uluslararası yasalar, hurda gemilerin Türkiye'ye gerekli önlemler alınmadan gönderilmesini yasaklıyor. Türkiye Hükümeti'ne Greenpeace'in uluslararası bir çözüm için yürüttüğü çabaları desteklemesinden dolayı teşekkürü bir borç biliyoruz. Şimdi sıra alınan kararın uygulanmasında. Bunun ilk adımı ise, Aliağa'da şu anda kullanılmakta olan 'baştankara' yönteminin yasaklanması, ve gemilerin toprak ve denizden tamamen yalıtılarak sökülmesinin sağlanması."