Yeni kampanya: GDO’nun Geri Dönüşü Olmaz

Yorum ekle
Haber - 27 Nisan, 2013
Nisan ayı başında Mersin Limanı'nda yakalanan pirinçlerin genetiği değiştirilmiş (GD) olduğu İTÜ raporlarıyla kanıtlandı. Böylece son bir aydır hem bakanların, hem de ABD büyükelçilik yetkililerinin GDO skandalıyla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. GDO yasasının açıkları acilen kapatılmalı hatta mevcut yasa sıkılaştırılmalı.

Bugün bu amaçla yeni bir imza kampanyası başlatıyor ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ‘Geri Dönüşü Olmaz’ diyoruz.

Haberimiz olmadan GDO yasasını esnetme çalışmaları başlamış!

Bu raporlarla son 1 aydır hem bakanların, hem de ABD büyükelçilik yetkililerinin GDO skandalıyla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Skandalın, GD soyanın pirince bulaşmasından değil, pirincin kendisinin genetiğinin değiştirilmiş olmasından kaynaklandığını öğrendik.

GDO'lu pirinç

Mevcut skandalı önlemekte yetersiz kalan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ABD'nin baskısıyla GDO yasalarını "bulaşıklık toleransı" bahanesiyle esnetmeye çalışıyor. Aldığımız istihbarat bu yönde 3 maddelik bir yasa tasarısının Bakanlık tarafından çoktan hazırlanmış olduğu yönünde. GDO toleransı konusunda AB ile mevzuatımız farklıymış gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Bakanlığın denetim yetersizliğinden kaynaklanan bu skandalda Bakanlık kendi eksikliğini yasalarda değişiklik yaparak ört bas etmeye çalışıyor.

Böyle bir değişiklik, yasalarımızın AB mevzuatlarıyla olan uyumunu bozacaktır. ‘GDO'lara ben de karşıyım’ diyen ve GDO'lu yemle beslenen hayvanların ürünlerinin etiketleneceği sözünü veren Bakan Mehdi Eker'in mevcut yasayı esnetme çabası kabul edilemez. Şu an yapılması gereken yasanın esnetilmesi değil, tam tersine daha sıkı hale getirilmesi ve GDO'ların tamamıyla yasaklanmasının sağlanması.

GDO'lu pirince eylem

Bu, uluslararası bir skandal

Yapılan araştırmaya göre, test edilen pirinç örneklerinde hem Amerika’da üretilen LL601, hem de Çin de üretilen BT63 kodlu GD pirinçlere rastlandı. Aynı pirinç örneğinde bu iki GDO çeşidinin bir arada olmasına dünyada ilk kez rastlanıyor.

Bu skandal sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor, uluslararası bir boyutu var. ABD benzer bir skandala 2006 yılında da karışmıştı. Şu anda Greenpeace Uluslararası, Avrupa ve Çin ofisleri olmak üzere tüm Greenpeace ofisleri skandalı kendi ülkelerinde takip ediyor. Uluslararası boyutu olan bu skandal şu anda ABD ile AB arasında yürütülen ticaret müzakerelerine büyük sekte vuracak.

GDO'lu pirince hayır

“Geri Dönüşü Olmaz” diyorsan, bugün harekete geç!

Geçtiğimiz yıl gıda amaçlı GDO başvurularının geri çekilmesi için yürüttüğümüz kampanyaya 400 bine yakın insan katılmıştı. Böylece hep birlikte gıda amaçlı GDO’ların ülkemize girmesini engellemiştik.

Bu kez de hedef, "Bulaşma" adı altında GDO konusunu esnetmeye çalışan yasa tasarısının geri çekilmesi ve gıdadaki GDO’ların hemen kanunla yasaklanması.

Sen de bugün harekete geç!

Kategoriler