Greenpeace, İncirlik'te 'Barış Elçiliği' açtı.

"İncirlik'teki nükleer bombalar dışarı!"

Basın bülteni - 16 Mayıs, 2005
Greenpeace, düzenlediği bir basın toplantısıyla İncirlik Üssü'nün yanında bir 'Barış Elçiliği'nin açılışını yaptı.

Greenpeace gönüllüsü Gülşah Gözek ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, Greenpeace'in İncirlik'te bugün bir basın toplantısıyla açtığı 'Barış Elçiliği'nin basın toplantısında. İncirlik, ABD'nin 90 nükleer bombasının bulunduğu bir üsse evsahipliği yapıyor.

Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, Greenpeace'in İncirlik'te bugün bir basın toplantısıyla açtığı 'Barış Elçiliği'nin basın toplantısında. İncirlik, ABD'nin 90 nükleer bombasının bulunduğu bir üsse evsahipliği yapıyor.

Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, Greenpeace'in İncirlik'te bugün bir basın toplantısıyla açtığı 'Barış Elçiliği'nin basın toplantısında. İncirlik, ABD'nin 90 nükleer bombasının bulunduğu bir üsse evsahipliği yapıyor.

Toplantıda "Türkiye'de konuşlandırılmış bulunan ABD nükleer bombaları, bölgesel istikrar ve küresel güvenliği tehlikeye atmaktadır" diyen Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, ABD'nin Türkiye'ye daha fazla nükleer bomba gönderme olasılığı bulunduğunu söyledi.

BRAC: Türkiye'ye daha fazla bomba mı geliyor?

Bugün ABD Senatosu'na sunulan bir önergede (BRAC: Base Realignment and Closure / Üslerin Gözden Geçirilmesi ve Kapatılması), ABD Avrupa'daki türlü üslerdeki nükleer silahlarının konumlarını da gözden geçiriyor. Avrupa'daki birkaç üsteki nükleer bombaların buralardan 21. yüzyılın çatışma bölgelerine çok daha yakın olan Türkiye'ye kaydırılması, olasılık dahilinde. Bu önerge, 23 Eylül'de ABD Başkanı Bush'un onayına sunulacak.

ABD Senatosu'nda bu tartışma başlarken, New York'ta iki haftadır devam eden Birleşmiş Milletler kapsamındaki NPT (Non Proliferation Treaty / Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması) toplantısında durum iç açıcı değil. Aslıhan Tümer, "ABD başka ülkelerin nükleer silahları konusunda son derece hassas davranırken, kendisi imza atmış olduğu uluslararası anlaşmaları daha çok silahlanma adına çiğnemekte beis görmüyor." dedi.

İncirlik'te üç hafta boyunca açık kalacak ve türlü etkinliklere sahne olacak olan 'Barış Elçiliği', Türkiye kamuoyunun dikkatini burada bulunan ve sayılarının artması olası nükleer bombalara çekmeyi amaçlıyor. Tümer, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de bulunan ABD nükleer bombalarına 'hayır' demesini talep ettiklerini söyledi.

90 nükleer bomba

ABD'nin şu anda İncirlik Üssü'nde NATO anlaşması kapsamında 90 nükleer bombası bulunuyor. Bu bombalar 0,3 - 170 kiloton arasında patlayıcı güce sahipler -Hiroşima'da kullanılan bomba, 13 kiloton gücündeydi-.

Greenpeace'in geçtiğimiz yaz bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre, kamuoyunun yüzde 72'si, Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge olmasını destekleyeceklerini belirtmişti.* Aslıhan Tümer, "İki yıl önce, Türkiye topraklarının Irak'ın işgalinde kullanılmasına karşı çıkan halk ve Meclis, şimdi de ABD nükleer bombalarının bu topraklarda bulundurulmasına pekala karşı çıkabilir. Hatta güvenli ve barışçıl bir Ortadoğu politikası için tek yol budur." dedi.

Toplantıya telefon bağlantısıyla katılan Greenpeace Genel Başkanı Gerd Leipold, Türkiye kamuoyunun kendi topraklarındaki nükleer silahlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ve bu bombaların varlığı hakkında karar vermeye hakkı olduğunu söyledi.

Greenpeace eylemcilerinin İncirlik Günlüğü

VVPR info:

Ertan Keskinsoy, Greenpeace Akdeniz Basın ve İletişim Sorumlusu, (532) 324 3204

Notes:

Üslerin yeniden konumlandırılması ve kapatılması (BRAC – Base Re-Alignment and Closure), Pentagon tarafından üslerin daha ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla, fazla üslerin kapatılmasına, diğer bir bölümünün ise birleştirilmesine dayanmaktadır.

16 Mayıs’ta ABD Senatosu nezdinde tartışılmaya başlanacak olan bu tavsiyeler, 8 Eylül tarihinde rapor olarak ABD Başkanı'na iletilecek, Başkan ise 23 Eylül’e kadar kararını verecek.

Kategoriler