Akdeniz için Deniz Rezevleri şimdi oluşturulmalı yoksa çok geç olacak!

Basın bülteni - 15 Haziran, 2006
Cenova, Perşembe, 15 Haziran, 2006-- Yeni Greenpeace raporuna göre denizlerin %40’ı koruma altına alınmazsa, Akdeniz’deki deniz yaşamı tahrip olma tehlikesi altında. “Akdeniz için Koruma Alanları” Raporu, Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekerken, 2012’ye kadar koruma altına alınması gereken alanlar için detaylı bir plan geliştiriyor. (1)

Akdeniz için önerilen Deniz Rezervleri basın toplantısı, 15.06.2006

Greenpeace İtalya’dan Alessandro Gianni, organizasyonun bayrak gemisi Rainbow Warrior’da,  "Akdeniz bütün denizlerin ancak %1’ini oluşturmasına rağmen canlı çeşitliliği ve ticaretin can damarı olması nedeniyle deniz yaşamının %9’ununa (2), gemi ticaretinin %30’una (3) ev sahipliği yapıyor ve  dünyanın en popüler turizm bölgesi” (4)," diyor.

"Ayrıca dünyada aşırı avlanmanın ve yasadışı balıkçılığın en yoğun gerçekleştirildiği bölge.  Bir şeyler yapılmalı. Bölgeyi korumak için hemen acil önlem alınmazsa denizin güzelliği ve ve milyonlarca insana geçim kaynağı yaratan bereketi geçmişin bir paraçası olacak.”

 

“Akdeniz için Koruma Alanları” Raporu  şu sonuçlara varıyor:

- Orkinos gibi türlerin aşırı avlanması türün neslinde %80’lik azalmaya yol açıyor;

- Turizm kaynaklı kirlilik, aşırı gelişme ve ticaret Akdeniz için başlıca tehdit unsurları;

- Yasaklanan balık avlama yöntemleri hala büyük ölçüde kullanılarak hem ticari balıkların neslini tüketiyor hem de yunus ve balinalar gibi türleri öldürüyor.

York Üniversitesi Deniz Koruma Biyolojisi Profesörü Callum Roberts, "Küresel çapta deniz koruma alanları ağı oluşturulması okyanus yaşamının sağlığının korunmasında ve barındırdığı deniz yaşamının sürmesinde hayati bir öneme sahip”  diyor ve "Greenpeace'in Akdeniz için önerdiği ağ  tükenmiş ve bozulmuş ekosistemlerin düzelmesine katkıda bulunacaktır ve bizim diğer denizler için geliştirdiğimiz önerileri tamamlayacaktır”  diye ekliyor.

Greenpeace, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri deniz koruma alanı ağına katılarak kendi denizlerini korumaya ve verdikleri sözleri tutmaya çağırıyor (5).

Greenpeace Uluslararası’ndan Karli Thomas, "Deniz koruma alanlarının dünya çapında (6) hayata geçirilmesi herkes için yararlı olan sonucu doğuracaktır. Türlerin sayısı artacak, populasyonlar yeniden oluşacak ve koruma alanı dışındaki balık stoklarının doğru ve yasal zorunluluklara uygun yöntemlerle idare edilmesiyle ticaret ve koruma amaçları birleşecektir" diyor.

Rainbow Warrior, üç aylık  “Akdeniz’i Koruyalım”  turunun ilk durağı olan Cenova’da. Sırada İtalya, Yunanistan, Türkiye, Lübnan, İsrail, Fransa ve İspanya var. Rainbow Warrior geçen hafta organizasyonun en heyecan verici kampanyalarından 14 aylık Okyanuslarımızı Koruyalım Seferi’nin dördüncü ayağı olan Akdeniz’de bulunan Greepeace gemisi Esperanza ile  buluştu (7).

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası sorumlusu Canan Saraç, “Yaşam kaynağımız olan denizlerimiz çok ciddi tehditler altında olmasına rağmen hükümetler bu konuyu göz ardı etmektedirler. Biyolojik çeşitliliğimizi korumak için hemen acil eyleme geçilmeli ve özellikle tamamen sahipsiz açık denizlerden başlayarak deniz rezervleri oluşturulmalıdır” dedi.

VVPR info:

Canan Saraç, Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu, 0 533 595 18 58
Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04
Prof Callum Roberts, University of York, UK, +44 1904 434066

Notes:

1. Türkçe raporun özeti, www.greenpeace.org.tr
İngilizce raporun tamamı
www.oceans.greenpeace.org/med-marine-reserves-report
Raporun özeti
www.oceans.greenpeace.org/med-marine-reserves-summary
adreslerinde bulunabilir.

2. Zenetos, A., Siokou-Frangou, I., Gotsis-Skretas, O. and Groom, S.
2002. The Mediterranean Sea-blue oxygen-rich, nutrient-poor waters. In
Europe's Biodiversity - biogeographical regions and seas. European
Environment Agency

3. MAP and REMPEC. 1996. An Overview of Maritime Transport in the
Mediterranean. Athens, United Nations Environment Programme

4. Her yıl ortalama 220 milyon turist bölgeyi ziyaret ediyor (küresel turizm faaliyetinin %30’unu oluştutuyor) ve 2025 yılında bu rakamın 350 milyona çıkması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü (UNWTO) www.unwto.org

5. İyileşme İçin Küresel Yol Haritası Raporuna bakın: http://oceans.greenpeace.org/en/documents-reports/roadmap-to-recovery)

6. Akdeniz ülkeleri hem Sürdürülebilir Gelişme Dünya Zirvesi’nde (2002) hem de Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nde (2004), 2012 yılına kadar Deniz Koruma Alanları Ağı kurulmasını kabul ettiler.

7. Avustralya 2004 yılında Büyük Resifler’in %34’ünü deniz rezervi olarak korumaya aldığını açıkladı. Ayrıca Filipinler, Santa Lucia ve Kanarya Adaları’nın çevresinde oluşturulan koruma alanlarının, balıkçılığı geliştirdiği gösterildi.

8. Tur şimdiye kadar Güney Okyanuslar’ındaki balina avcılığını ve Batı Afrika’daki korsan balıkçılığı ortaya çıkardı ve Azor etrafındaki derin denizlerdeki yaşamı ve güzellikleri belgeledi. Greenpeace, Akdeniz’de bölgenin güzelliğini belgeleyecek, aşırı avlanmanın orkinos gibi türlerin hayatta kalması üzerindeki etkilerini açığa çıkaracak ve okyanusların %40’ının deniz koruma alanı ağına dahil edilmesini önerecek.

Kategoriler