Başbakan’ın açıklamalarına Greenpeace’in cevabı

Basın bülteni - 3 Aralık, 2007
Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Melen Projesi’nin açılışında, Melen konusunda daha önce açıklama yapmamış olan Greenpeace’i ideolojik davranmakla ve su kaynakları konusunda ‘sağa sola saldırmakla’ suçladı.

Sayın Erdoğan’ın çevre konusunda çalışan bütün sivil toplum kuruluşlarına Greenpeace adıyla seslenmiş olması gururumuzu okşasa da, Melen projesi konusunda TEMA ve WWF gibi önemli sivil toplum kuruluşları açıklamalar yapmışlardı, Greenpeace’in ise bu konuda bir çalışması olmadı. Böyle bir durumda Greenpeace’in adının kullanılması, konu hakkında emek veren sivil toplum kuruluşlarına haksızlık olacaktır.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji kampanyası sorumlusu Hilal Atıcı, ‘Greenpeace herhangi bir siyasi ya da ideolojik temele bağlı olmayan, hiçbir kurum ya da kuruluştan destek kabul etmeyen tamamen bağımsız bir çevre kuruluşudur. Çevre koruma ideolojik bir tutum değil, her bireyin anayasal hakkıdır. Greenpeace, çevreyi korumanın ideolojiler üstü olduğuna ve böyle sınıflandırmalara indirgenemeyeceğine inanıyor’ dedi.

Sayın Başbakan, aynı konuşmasında ayrıca “iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmak için” ağaçlandırma seferberliği yaptıklarını belirtti. İklim değişikliğinin en önemli nedeni sera gazı emisyonlarıdır. Bu da özellikle enerji üretiminde kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanılması nedeniyle meydana gelmektedir. Kömüre dünyada artık benzeri görülmeyen oranlarda teşvik veren sayın Başbakan, bütün ülkeyi baştan başa ağaçlandırsa bile karbon emisyonlarında ciddi bir azalma sağlamadığı sürece çabaları yetersiz olacaktır.

‘Eğer sayın Erdoğan iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini engellemek istiyorsa, öncelikle yapması gereken enerji alanında bir devrim yapılmasına ön ayak olmaktır.’ diyen Atıcı; bunun ancak enerjinin verimli ve akıllıca kullanılması ve kömür gibi fosil yakıtlar ve nükleer gibi kirli teknolojilerle değil, güvenilir yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile olacağını vurguladı.

Bütün dünyada iklim değişikliğini önlemede kabul görmüş tek bir metin vardır; Kyoto Protokolü. Kyoto protokolüne henüz taraf olmamış sadece iki büyük ülke kaldı; ABD ve Türkiye. İklim değişikliğini ciddiye alan ve bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini savunan binlerce insan 8 Aralık Küresel Eylem Günü’nde saat 12’de Kadıköy’de olacak ve alarm zillerini çalacaklar. Aynı gün ve saatlerde Bali’de bulunacak Türk delegasyonunun, Kadıköy meydanında toplanan onbinlerin sesini duymasını ve Kyoto’yu imzalamasını bekliyoruz.

 

  

VVPR info:

Hilal Atıcı, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji kampanyası sorumlusu, 0 555 484 84 50
Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim sorumlusu, 0 532 324 32 04

Kategoriler