Greenpeace’den Japon nükleer santrali Kashiwazaki – Kariwa yangınına tepki

Basın bülteni - 17 Temmuz, 2007
Japonya'da birkaç gün önce meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde, dünyanın en büyük nükleer santralı Kashiwazaki Kariwa'da nükleer sızıntı oluştu. Çıkan yangın ve ardından örtbas edilmeye çalışılan nükleer sızıntı, Türkiye’de de “güvenli” diye pazarlanan nükleer teknolojinin yol açabileceği tehditler konusunda dünya kamuoyuna acı bir ders veriyor. Daha korkutucu olan ise, gerçekleşen nükleer sızıntının nükleer endüstri tarafından devlet ve halktan gizlenmesiydi.

Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı konu ile ilgili olarak, “Bu yangın ve radyoaktif sızıntı, nükleer enerjinin neden oldugu ciddi tehlikeleri bize bir kez daha hatırlatıyor. Japonya’da ve tüm dünyada nükleer kazaları tetikleyebilecek büyük depremler, doğal afetler ve terörist saldırılar gibi gerçek riskler var”  dedi.

“Kazadan hemen sonra, Japon nükleer endüstrisi radyoaktif sızıntı tehlikesi olmadığını söyleyerek yangının gerçek etkileri hakkında yalan söyledi. Bir çok tehlikeli kaza ve bu kazaların örtbas edilmesi, Japon ve  diğer küresel nükleer endüstrilerin zaten zayıf olan güven ve itibarını ayaklar altına aldı.  Japonya’daki vaka, geçtiğimiz haziran ayında,  Almanya’daki Krummel  nükleer santralinde yaşanan olaylarla benzerlikler taşıyor. Krummel nükleer santralindeki yangında, endüstri reaktör emniyetinin etkilenmediğini iddia etmisti. Oysa gerçekte yangın, Alman nükleer denetçilerine göre, doğrudan reaktörün güvenliğini tehlikeye duşürmüş ve ciddi arızalara neden olmuştu.

Nükleer lobi, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının büyümesi için gerekli finansal kaynakları ve politik iradeyi saptırarak, iklim değişikliğinin gerçek çözümüne büyük bir engel oluşturmaktadır. Bunun sonucunda da iklim degisikliği, “doğal” felaketleri arttırarak nükleer enerji santrallerinin güvenliği için çok daha büyük risklere neden olacak.”

Türkiye’nin enerji geleceği için bir yol ayrımında olduğuna da dikkat çeken Atıcı “Seçim arifesinde, bütün siyasi partilerin bu kaza ve diğer yüzlercesinden ders alarak, deprem bölgesinde olan ülkemizdeki nükleer santral yapım macerasına son vereceklerini  açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Greenpeace, geçtiğimiz aylarda kapsamlı bir Enerji (D)evrimi raporu hazırladı. Enerji Devrimi: Sürdürülebilir bir Dünya için Enerji Yol Haritası raporuna http://www.greenpeace.org/turkey/press/reports/enerji-devrimi-raporu adresinden ulaşabilirsiniz.

  

VVPR info:

Daha fazla bilgi için:
Hilal Atıcı, Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim kampanyası sorumlusu, 0 555 484 84 50
Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04

Kategoriler