Greenpeace’den Obama’ya çağrı: “Orta Doğu’da barış için önce iklimi kurtar”

Basın bülteni - 6 Nisan, 2009
Greenpeace eylemcileri, bugün Türkiye’de bulunan ABD Başkanı Obama’ya 06 Nisan 2009, İstanbul- Boğaz Köprüsü’nde İngilizce, Türkçe ve Arapça “Barış için iklimi kurtar” yazan pankartlar açarak iklimi koruma çağrısında bulundu. Uluslararası çevre kuruluşunun eylemcileri dünya iklimini korumak için ciddi adımlar atılmadığı takdirde, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde barışı sağlamanın mümkün olmayacağını açıkladı.

Eylemciler Obama'ya Boğaz Köprüsünden "Ortadoğu'da barış için önce iklimi kurtarmak şart" mesajı verdi

Bugün, ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ankara'da görüşmelerde bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İspanya Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero gibi diğer dünya liderleri ise İstanbul'da Medeniyetler İttifakı Forumu'nda bir araya geliyor.

Günümüzde Orta Doğu'da istikrarsızlığın en büyük nedeni petrol üzerinde yaşanan çatışmalar. Diğer yandan her geçen gün artan su sıkıntısı ise İsrail, Ürdün, Filistin, Suriye ve Lübnan gibi ülkeler arasındaki gerilimi şimdiden körüklemeye başladı.

Petrol tüketimi iklim değişikliğine neden olurken kuraklık ise iklim değişikliğinin yarattığı kalıcı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Aralık 2009'da Kopenhag'da yapılacak İklim Zirvesi'nde dünya liderleri küresel ısınmaya "dur" diyecek güçlü bir anlaşma çıkarmazlarsa, petrol ve kuraklık küresel ölçekte milyonlarca insanın ölümüne neden olmaya devam edecek.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Korol Diker, "Eğer bu bölgede kalıcı barışı sağlamak istiyorsak, bu yıl iklimi korumak için acil olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Seçim çalışması sürecinde iklimi koruma sözü veren Obama bu konuda öncü olmayı üstlenmelidir" dedi.2009'un iklim ve enerji konularında artık ABD'nin öncülüğü üstlenmesi için kritik bir yıl olduğunu vurgulayan Diker, "Dünya liderleri Aralık'ta Kopenhag'da düzenlenecek olan iklim toplantılarında güçlü bir uluslararası işbirliği oluşturmalıdır" dedi.

Greenpeace, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin bulgularına dayanarak, gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar seragazı salımlarını 1990'daki düzeylerinin en az %40 altına çekmelerini talep ediyor. Aynı zamanda, gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerin hatalarını tekrarlamayı bırakmalı ve 2020 yılı için beklenen salımların %15-30 altında kalmayı taahhüt etmeli. [1]

Su sıkıntısı bugün, özellikle Orta Doğu gibi hassas bölgelerde güvenlik ve barışı tehdit eden bir gerçeklik. Su sıkıntısına bağlı yaşanan savaşlar ise yalnızca bir öngürü olmaktan çıktı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da belirttiği gibi "Suyu aradığımız yerlerde daha çok silah buluyoruz" [2].

Greenpeace, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'de, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan da bölgenin geri kalanına örnek olacak şekilde hareket etmesini bekliyor. Erdoğan kararlı bir şekilde önlemler alarak Türkiye'nin hızla artan seragazı salımlarını 2020 yılına kadar büyük ölçüde azaltmayı taahhüt etmelidir.

Editöre Notlar:

[1] Kopenhag Zirvesi'ne yönelik taleplerin tümüne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://www.greenpeace.org/international/press/reports/climate-demands

[2] BM Raporu "Water in a changing world" sayfa 20. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir: http://webworld.unesco.org/water/wwap/wwdr/wwdr3/index.shtml

Daha fazla bilgi için:

Korol Diker, Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sormlusu, 0 533 567 20 32

Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz Bölgesel İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04

Kategoriler
<s