De auto-industrie moet dringend overstappen op de productie van duurzame en ecologisch verantwoorde wagens. Want het mag niet meer draaien om de snelste of de krachtigste wagens, maar om de minst vervuilende. Daarom staan autofabrikanten voor de grote uitdaging om af te stappen van de traditionele benzine- en dieselmotoren en te investeren in nieuwe noodzakelijke vormen van mobiliteit.We moeten versneld overschakelen op groene energie en afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Geen privé-autobezit meer, maar kiezen voor deelwagens. Auto’s zullen kleiner en lichter worden én een elektrische motor hebben. Het is tijd voor innovatie en vooruitgang, tijd voor schonere lucht. Tijd voor een geconnecteerde, geïntegreerde, efficiënte en groenere manier om ons te verplaatsen.

Hier zijn 5 redenen waarom we bij Greenpeace de klassieke auto baan zien ruimen:

1. Auto’s zijn verantwoordelijk voor meer dan 20% van de wereldwijde CO2-uitstoot

Autofabrikanten scheppen graag op over de efficiëntie van hun diesel- of benzinemotor. Maar in de realiteit blijven ze vaak erg vervuilend. Andere grote vervuilers zoals elektriciteitsproducenten en de landbouwsector proberen hun uitstoot terug te dringen, maar het wegverkeer slaagt daar niet in. De klimaatverandering kunnen we enkel aanpakken wanneer ook de auto-industrie inspanningen levert.

2. Luchtvervuiling zorgt elk jaar voor bijna 500.000 doden in Europa

CO2, stikstofdioxide (NO2) en ozon (O3), stoffen die door traditionele auto’s uitgestoten worden, zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ook fijn stof veroorzaakt heel wat vroegtijdige sterfgevallen en longschade bij gezonde mensen. Meer en meer mensen maken zich hier zorgen over. En wij vinden dat de auto-industrie die bezorgdheid ter harte moet nemen.

3. Volvo en Jaguar Land Rover geven het goede voorbeeld en kiezen voor elektrisch

Stilaan dringt het tot regeringen door dat benzine- en dieselvoertuigen grote vervuilers zijn. Sommige overheden smeden plannen om die te verbieden en een aantal autobouwers sluiten zich daarbij aan. Zo liet Volvo weten dat alle nieuwe auto’s die bij hen vanaf 2019 van de band rollen, elektrische of hybride voertuigen zullen zijn. Jaguar Land Rover volgt het voorbeeld van Volvo in 2020.
Om relevant te blijven, moet ook de rest van de auto-industrie evolueren. Producenten zoals Volkswagen, BMW en Daimler, die al eerder in opspraak kwamen door gesjoemel met emissietests, kunnen de perceptie helpen keren door resoluut te kiezen voor groenere automotoren.

4. Zelfrijdende auto’s: tot 90% minder dodelijke verkeersslachtoffers

Verkeersongevallen maken dagelijks ongeveer 3.400 doden wereldwijd. Dat betekent dat er elk jaar 1,35 miljoen mensen sterven op de weg. Met automatisering en zelfrijdende auto’s kan dat aantal drastisch dalen: sommige studies spreken zelfs van een daling tot 90%. Dat lijkt ons bij Greenpeace de moeite om in te investeren.

5. Autodelen wordt het nieuwe normaal

Een eigen wagen? Daar passen steeds meer mensen voor. Want zo’n eigen wagen is duur en vervuilend. Je staat er toch maar mee in de file en een parkeerplaats vinden blijkt vaak een hele opgave. In plaats daarvan kiezen we voor de fiets, nemen we het openbaar vervoer of delen we een wagen. Vooral in de steden is auto’s, scooters en steps delen een onderdeel van de dagelijkse verplaatsingen geworden. En dat zal alleen maar toenemen omdat steeds meer mensen in een stad gaan wonen.

Onze volledige analyse over het einde van de klassieke auto lees je in ‘Why the automobile has no future’.