Terwijl het Europese Chemicaliënagentschap oordeelt dat glyfosaat niet als ‘kankerverwekkend’ bestempeld kan worden, is een recente VN-studie ongenadig hard voor de producenten: de wereld heeft geen pesticiden nodig. Agro-ecologie biedt ons veel betere oplossingen. 

Enkele maanden eerder dan verwacht heeft het Europese Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) zich uitgesproken over het gebruik van glyfosaat, de meest courante onkruidverdelger. Het wetenschappelijk bewijs is er, maar het ECHA wil geen link zien tussen deze stof en kanker.

Even opfrissen: het ECHA kwam tussen op vraag van de Europese Commissie, die zo het pad wil effenen naar een nieuwe toelating eind 2017. Vorig jaar is dat mislukt, omdat de verdeeldheid onder de lidstaten te groot was. Toen was een tijdelijke verlenging van 18 maanden de oplossing om glyfosaat op de markt te houden.

Winstbejag brengt onze gezondheid in gevaar

In het nieuwe rapport van de Mensenrechtenraad was rapporteur Hilal Elver, die zich toespitst op recht op voedsel bij de VN, genadeloos voor de industrie. “Pesticiden vernietigen ons milieu, onze gezondheid en onze samenleving”. De producenten verwijt hij dat ze “de schadelijke gevolgen van pesticiden blijven ontkennen” en “agressieve en onethische marketingtechnieken gebruiken”.

Natuurlijk hangt daar ook een prijskaartje aan. De industrie verdient er niet minder dan 50 miljard euro aan. Daarvoor moeten er wel jaarlijks 200.000 dodelijke slachtoffers vallen, als gevolg van aan pesticiden gelinkte vergiftiging. Meer dan ooit valt er niet meer aan pesticiden te ontsnappen: iedereen komt er willens nillens mee in contact, via onze lucht, ons water en ons voedsel. Niemand weet wat deze chemicaliën precies aanrichten in ons lichaam.

Omdat ze zo’n bedreiging zijn voor ons, de bodem uitputten en boeren afhankelijk maken van de industriële landbouw, verlangen heel wat Europeanen dat producten zoals glyfosaat verdwijnen. Het verzet groeit. Met Greenpeace verzamelden we 1 miljoen handtekeningen om het gebruik van glyfosaat volledig te verbieden in Europa. Daarnaast willen we ook dat de toelatingsprocedures van zulke schadelijke stoffen transparanter verlopen. Voor hun adviezen baseren agentschappen als ECHA zich onder andere op ongepubliceerde studies die rechtstreeks door de industrie gefinancierd worden. Dat is allesbehalve koosjer.

Wat is agro-ecologie?

Agro-ecologie is the only way to go als we onze wereld gezond willen houden. Dit landbouwmodel, waar we ook met Greenpeace achter staan, zorgt ervoor dat de mens (boeren én consumenten) opnieuw een centrale plek krijgen in het voedselsysteem. Landbouw moet met respect voor het milieu gebeuren. We willen dat de politieke beslissers de nodige maatregelen nemen om dit model als uitgangspunt te nemen bij het opstellen van het gemeenschappelijke landbouwbeleid voor Europa. Alleen door de vergunning van glyfosaat niet meer te verlengen, kunnen we de herbicide een stille dood laten sterven. Honderdduizenden burgers zijn het daarmee eens. En zeg nu zelf, een gezonde en leefbare wereld willen we toch allemaal?

Agro-ecologie is de weg voorwaarts

Het oordeel van onafhankelijke kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie staat als een paal boven water: glyfosaat is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend. De Amerikaanse staat California labelt de verpakkingen van Roundup nu al met een duidelijke waarschuwing. De Europese Commissie moet dringend naar haar burgers luisteren in plaats van weeral financiële belangen van grote spelers te behartigen. Behalve de industrie, heeft niemand baat bij het gebruik van pesticiden. Het VN-rapport stelt het duidelijk: het is een mythe dat we pesticiden nodig hebben in onze wereld.

Muriel De Pauw

About the author

Muriel De Pauw
Muriel de Pauw (44) is sinds april 2016 aan de slag bij Greenpeace als verantwoordelijke voor de Landbouwcampagne. "Landbouw is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, want de sector produceert het voedsel dat we elke dag op tafel zetten. Bij Greenpeace kan ik me inzetten voor de bescherming en promotie van duurzame landbouw: gezond voor iedereen en met respect voor het milieu." --- Muriel de Pauw, agée de 44 ans, a commencé chez Greenpeace en avril 2016 comme chargée de campagne Agriculture. "L'agriculture est un sujet qui me tient à coeur, car c'est elle qui produit notre nourriture au quotidien. Travailler pour Greenpeace me permet de défendre et promouvoir une agriculture durable : saine pour tous et respectueuse de l'environnement."