Dit weekend is de Rainbow Warrior in Antwerpen, en we leggen de loopplank voor je uit. Inschrijven kan niet meer, maar kom gerust af: er zijn altijd nog wel plaatsen vrij.

Onze schepen: iconisch maar toch vooral nuttig

Greenpeace? Dat zijn schepen! Zeker voor wie, zoals ik, al in de jaren 1980 op deze aardbol rondliep. Ik zag als kind de beelden van acties tegen de zeehondenjacht, confrontaties met walvisvaarders of met boten die kernafval dumpten in zee. En ‘s avonds kroop ik onder mijn donsdeken van Kuifje en Greenpeace aan de Zuidpool (met op de achtergrond de Sirius).

Jawel, schepen behoren tot het DNA van Greenpeace. Je zou zelfs kunnen zeggen dat onze milieubeweging op zee ontstaan is. Voor wie het verhaal niet kent: hippies huren begin jaren 1970 een oude vissersboot om te protesteren tegen Amerikaanse kernproeven op het eiland Amchitka. Ze komen nooit op hun bestemming aan, maar krijgen via de media wel de publieke opinie aan hun kant. Niet veel later verbieden de VS zulke kernproeven in Amchitka. Greenpeace was geboren.

Maar wat betekenen de Rainbow Warrior, de Arctic Sunrise en de Esperanza vandaag? Meer dan je misschien zou denken.

Onze boten: Van Noord naar Zuid

Onze schepen: iconisch maar toch vooral nuttig

Bijna 50 jaar later brengen de schepen van Greenpeace ons nog altijd op de meest afgelegen plekken op aarde. We varen natuurlijk niet langer uit om kernproeven te stoppen, maar wel om de gevolgen van de klimaatverandering te tonen, om te strijden tegen overbevissing of om ladingen illegaal gekapt hout tegen te houden.

Een goed voorbeeld is de ‘Pole to Pole’-expeditie die de Esperanza dit jaar maakt, een maandenlange reis van de Noord- naar de Zuidpool met aan boord ook tal van wetenschappers en journalisten. Ze onderzoeken de wondere wereld onder water en brengen verslag uit van de bedreigingen, zoals plasticvervuiling. De ship tour heeft een duidelijk doel: de roep om een globaal oceanenverdrag binnen de VN kracht bij te zetten.

Ik teken de petitie

Onze boten: teken van hoop

Onze schepen: iconisch maar toch vooral nuttig

Onze schepen inspireren ook. Ze staan symbool voor milieu-activisme, ze geven hoop aan iedereen die een betere bescherming wil van al het leven op onze unieke planeet. Overal waar de schepen aanmeren, willen mensen graag aan boord komen om meer te leren over de geschiedenis van Greenpeace, over onze campagnes of om te luisteren naar de avonturen van de crew.

Meevaren met de Rainbow Warrior

Onze schepen: iconisch maar toch vooral nuttig

Begin september had ik de kans om zelf een weekje mee te varen met de Rainbow Warrior, van Amsterdam naar Gdansk (in Polen). De eerste keer in mijn 10 jaar bij Greenpeace. En nee, het was geen pleziertochtje. Wel een behoorlijk pittige training om het leven en werken aan boord van een Greenpeace-schip beter te begrijpen. Prachtige momenten beleefd, en ook talloze uren zeeziek naar de horizon gestaard: een zeerot ben ik duidelijk niet.

In de haven van Gdansk gingen we weer aan land. Voor ons zat het erop. Maar amper twee dagen later heeft de crew van de Rainbow Warrior samen met collega’s van Greenpeace Polen actie gevoerd tegen het ontladen van steenkool. Daarop hebben gemaskerde en gewapende mannen van de Poolse havenpolitie ons schip geënterd, het glas van de brug kapot geslagen en de crew lange tijd vastgehouden. Never a dull moment.

Geen drijvende reclameborden

Je ziet het, onze schepen zijn niet gewoon drijvende reclameborden. Ze tonen milieuvervuiling die anders misschien verborgen zou blijven, helpen bij wetenschappelijk onderzoek en steken gemeenschappen die al door de klimaatopwarming worden getroffen een hart onder de riem.

En ze doen harde acties waar nodig. Gelukkig maar.

Ik teken de petitie


Facebook

Facebook

Instagram

Instagram

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube