Ook Greenpeace was er deze zondag bij. We kwamen op straat voor het klimaat, want marcheren marcheert. Druk blijven zetten op politici en bedrijven blijft belangrijk, want de doelstellingen uit het Akkoord van Parijs werden nog altijd niet gehaald. 25.000 burgers demonstreerden, ze deden dit symbolisch gelijklopend met het begin van de nieuwe klimaattop, COP28, die in Dubai van start ging. Was jij er ook bij op zondag 3 december? Geweldig! Samen staan we sterker. In deze blog vind je de foto’s van de klimaatmars terug en een overzicht van onze eisen.

© Tim Dirven / Greenpeace

“Save our climate. Stop fossil fuels” oftewel in het Nederlands: “Red ons klimaat. Stop fossiele brandstoffen”. Dat waren de woorden op ons reusachtige spandoek van zondag tijdens de klimaatmars, die 25.000 burgers bijeenbracht. 25.000 mensen, opgetrommeld door de klimaatcoalitie, die de kou trotseerden om hun stem te laten horen. Petje af voor hen!

Deze mars is opnieuw een oproep aan de politieke wereld om de nodige actie te ondernemen om de klimaatcrisis meteen aan te pakken. Want de crisis die we doormaken heeft nu al gevolgen. Bij ons en verder weg. Overal ter wereld eigenlijk. Om de gevolgen van de klimaatcrisis te beperken, telt elke tiende van een graad. We moeten er dus alles aan doen om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C, zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs. Elke 0,1°C minder opwarming betekent: meer biodiversiteit, meer gelijkheid, betere jobs, schonere lucht, minder hittegolven, minder overstromingen, enz.

COP28

Terwijl 2023 van begin tot eind in het teken stond van extreem weer, een direct gevolg van de klimaatcrisis, ging COP28 afgelopen donderdag van start in Dubai.

Greenpeace Africa Press Conference at COP 28 © Marie Jacquemin / Greenpeace

Deze klimaattop moet voor eens en voor altijd een einde maken aan fossiele brandstoffen. Alleen dan kan COP28 voor Greenpeace een succes zijn. Alle nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen moet verboden worden. Net als alle subsidies voor deze sector. Fossiele vervuilers moeten ook worden gedwongen om bij te dragen aan het nieuwe ‘klimaatverlies- en schadefonds’.

De drie eisen van Greenpeace

1 / Exit fossiele brandstoffen

De regeringen moeten overeenkomen om snel een einde te maken aan de afhankelijkheid van gas, olie en kool, en om een eerlijke overgang naar hernieuwbare energie te versnellen.

2 / Een geloofwaardig financieringspakket

Rijke historische vervuilers en de fossiele industrie moeten betalen voor de vernietiging en de schade die ze veroorzaken. Met dit pakket moet onder meer het nieuwe fonds voor klimaatverlies en -schade (Loss & Damage) gelanceerd worden. Daarnaast moeten rijke landen hun beloftes nakomen en hun engagement vergroten voor de financiering van klimaatmitigatie en -adaptatie.

3 / Een hoger ambitieniveau

Deze COP, die de balans zal opmaken van de inspanningen die zijn geleverd sinds het klimaatakkoord van Parijs, zal veel ambitieuzere benchmarks moeten vaststellen voor nationale plannen of NDC’s (Nationally Determined Contribution). Deze plannen moeten het mogelijk maken om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met minstens 43% te verminderen (in lijn met wat het IPCC nodig acht om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C), hernieuwbare energiebronnen te verdrievoudigen en energie-efficiëntie te verdubbelen.

Wil je meer weten over COP28 en de belangrijkste momenten in de klimaatonderhandelingen? Download onze gratis gids.

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp