-
Activisten getuigen over actie tegen Fluxys en hun vervolging: “Toekijken hoe de planeet wordt vernietigd? Neen bedankt”
Lees het interview met Nina, Juri, Kelly en Paula. Ze moeten voor de rechtbank verschijnen en vertellen over hun ervaringen sinds de dag van de actie tegen Fluxys in Zeebrugge op 29 april.
-
14 klimaatactievoerders voor de rechtbank in België – Steun ze
Tijdens een vreedzame actie van Greenpeace in de Fluxys gasterminal in de haven van Zeebrugge werden 14 activisten gearresteerd. Na exact 48 uur, de maximaal toegestane tijd voor zo’n aanhouding, werden ze vrijgelaten maar gedagvaard om op 4 oktober voor de rechtbank in Brugge te verschijnen.
-
Extreem weer: een toekomst zonder fossiele brandstoffen en met meer natuur is noodzakelijk
De wetenschap is duidelijk: extreme weersomstandigheden, verergerd door de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de fossiele-brandstofindustrie en de industriële landbouw, komen steeds vaker voor. De gevolgen worden ook ernstiger over de hele wereld. Toch kunnen we deze klimaatcrisis nog indijken.
-
PFAS-schandaal: waar staan we na twee jaar?
In 2021 bracht klokkenluider Thomas Goorden het schandaal van de zware PFAS-vervuiling aan het licht. In augustus van dat jaar trokken we voor het eerst samen naar de rechtbank in dit dossier. Waar staan we vandaag na twee jaar campagne voeren?
-
Klimaatactivist Benjamin: ‘Onze planeet beschermen, dat gaat over mensenlevens redden’
De 16-jarige Benjamin Van Bunderen Robberechts wil dat 15 juli, de internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis, wordt. Een interview.
-
Voor een België bevrijd van gas tegen 2035
Om de gemaakte klimaatbeloften na te komen en burgers toegang te verzekeren tot rechtvaardige en goedkope energie, moet België gradueel afstappen van fossiel aardgas tegen 2035. Investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparingen moeten ook worden versneld.
-
Protest zorgt voor verandering
Minister Van Quickenborne heeft een wetsvoorstel klaar dat het recht op protest aan banden zou leggen. Maar protest zorgt ook voor positieve verandering. Voor Greenpeace is het recht op geweldloos protesteren noodzakelijk voor een betere toekomst.
-
Nieuw onderzoek: Vlaamse bossen zijn vogelvrij voor de kap
Elke dag verliezen we in Vlaanderen meer dan een voetbalveld aan bos. Dat is veel, zeker als je weet dat Vlaanderen al een van de meest bosarme regio’s van Europa is. Om daar verandering in te brengen, hebben we samen met BOS+ de ontbossing in Vlaanderen in kaart gebracht in een nieuw rapport: ‘Ontbossing in Vlaanderen: onze bossen op wandel.’
-
De onevenredige impact van de klimaatcrisis op de LGBTQIA2S+ gemeenschap
Gemarginaliseerde gemeenschappen, waaronder LGBTQIA2S+ individuen, voelen de gevolgen van de klimaatcrisis meer dan anderen. Dit geldt vooral voor mensen met een laag inkomen, inheemse mensen en personen die racisme ervaren binnen de gemeenschap.
-
Onaanvaardbaar: kritische burger voor de rechter gesleept
In een klein dorpje in West-Vlaanderen worden de grove middelen bovengehaald om een kritische inwoner de mond te snoeren. Het verhaal van Rigobert en zijn familie is hallucinant en een lokaal voorbeeld van wat een SLAPP-rechtszaak wordt genoemd. Greenpeace steunt zijn lokale maar exemplarische strijd.