De Franse oliereus Total slokte in 2016 Lampiris op. Nu is Direct Energie aan de beurt, de derde grootste stroomleverancier in Frankrijk. In België scoorde dat bedrijf erg goed in ons Greenpeace-klassement onder de naam Poweo. De overname door Total brengt Poweo’s milieuvriendelijkheid in gedrang. Daarnaast komt ook Eneco waarschijnlijk onder de vleugels van Total of Shell terecht. Gelukkig zijn er voldoende duurzame leveranciers voorhanden die ondubbelzinnig 20/20 scoren in ons klassement. Zelf overstappen naar een groene energieleverancier is een fluitje van een cent én gratis.

Total(e) ecologische chaos

Poweo is de tweede relatief groene leverancier die wordt overgenomen door ‘s werelds vierde grootste oliemaatschappij. Total heeft niet alleen een bedenkelijke reputatie op vlak van ethiek en mensenrechten, maar investeert ook nog steeds in extreme fossiele brandstoffen zoals teerzanden en noordpoololie (via het Russische Gazprom). Sinds het klimaatakkoord van Parijs zijn dat soort investeringen onverantwoord en absoluut onaanvaardbaar.

Gaat na Lampiris ook Poweo de dieperik in?

Lampiris, ook een dochterbedrijf van Total, raden we ten sterkste af  in ons Greenpeace-klassement van stroomleveranciers. Hun score in ons klassement duikelde omlaag van 13/20 in 2014 naar 6/20 vorig jaar. De kwaliteit van hun energie ging gevoelig achteruit, waardoor steeds meer kern- en kolenstroom aan de klanten werd geleverd. Poweo daarentegen deed een stuk beter met 14/20.  Ze kochten niet langer vuile stroom aan en investeerden met de overname van Quadran fors in de productie van windenergie. “We kunnen dus verwachten dat Poweo volgend jaar nog verder zal stijgen”, schreven we dan ook in 2017.  Met de overname door Total wordt nu het tegendeel waar.

Je kan nu zelf overschakelen in een paar kliks

De overname van Poweo (en eerder Lampiris) door Total is een pijnlijke ontwikkeling op de Europese energiemarkt. Ook in Duitsland rommelt het al een tijdje. De komende maanden zullen moeten uitwijzen wie groene sterkhouder Eneco (18/20 in 2017) binnenhaalt nu de Nederlandse gemeenten hun aandelen willen verkopen.

Wil jij echt groene stroom zonder kernafval of milieuverwoesting? Neem ons klassement erbij en schakel eenvoudig en gratis over op een groene leverancier.