De meest gebruikte onkruidverdelger in Europa brengt zowel onze gezondheid als ons milieu ernstig in gevaar. Samen met verschillende andere organisaties lanceren we daarom met Greenpeace een Europees burgerinitiatief voor een verbod op glyfosaat in de EU. Wat vragen we? De actieve stof in producten als Monsanto’s Roundup moet zo snel mogelijk vervangen worden door ecologische alternatieven.

#StopGlyphosate

We vragen de Europese Commissie dat ze de lidstaten vraagt glyfosaat volledig te verbieden. Enkel wanneer de erkenningsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen hervormd wordt en er bindende EU-doelstellingen worden vastgelegd, kunnen de schadelijke onkruidverdelgers verdwijnen.

Minstens 1 miljoen mensen zoals jij moeten zich achter dit verzoek scharen om de Europese Commissie te verplichten om officieel te reageren. Zo kunnen we een directe invloed uitoefenen op de beslissing om de vergunning voor glyfosaat te vernieuwen. Die knoop moest eigenlijk al vóór 30 juni 2016 doorgehakt worden.

Verantwoorde alternatieven voor onze toekomst

Onze Brico-campagne tegen de verkoop van glyfosaathoudende producten zoals Roundup, toonde aan dat het probleem nog lang niet de wereld uit is. We willen een duidelijk verbod op de “waarschijnlijk kankerverwekkende” stof die overal wordt teruggevonden – in de lucht, in het water, op heel wat voedsel en dus ook in ons lichaam. Het is dan ook logisch dat het gebruik van glyfosaat op groeiend verzet stuit, terwijl er genoeg veilige alternatieven bestaan.

Onze petitie toont aan dat er een groot draagvlak bestaat voor een algemeen verbod. Alleen al in België geniet het initiatief  de steun van Bond Beter Leefmilieu, Nature & Progrès, Inter-environnement Wallonie, Velt, Natagora, La ligue des Familles en álle Belgische ziekenfondsen. Samen vertegenwoordigen die 11,2 miljoen mensen. Laat jij ook jouw stem horen voor een glyfosaatvrije wereld?

Muriel De Pauw

About the author

Muriel De Pauw
Muriel de Pauw (44) is sinds april 2016 aan de slag bij Greenpeace als verantwoordelijke voor de Landbouwcampagne. "Landbouw is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, want de sector produceert het voedsel dat we elke dag op tafel zetten. Bij Greenpeace kan ik me inzetten voor de bescherming en promotie van duurzame landbouw: gezond voor iedereen en met respect voor het milieu." --- Muriel de Pauw, agée de 44 ans, a commencé chez Greenpeace en avril 2016 comme chargée de campagne Agriculture. "L'agriculture est un sujet qui me tient à coeur, car c'est elle qui produit notre nourriture au quotidien. Travailler pour Greenpeace me permet de défendre et promouvoir une agriculture durable : saine pour tous et respectueuse de l'environnement."