Grootschalige bosbranden zijn al jaren een probleem in Indonesië, in die mate dat het een chronisch probleem geworden is dat haast elk jaar weer de kop opsteekt. Telkens er bos verandert in een vuurzee, worden zowel mensen als orang-oetans bedreigd door de oprukkende vlammen. De dikke rook is giftig en verspreidt zich over Zuidoost-Azië.

Deze bosbranden zijn een erfenis van de verwoesting die palmolie- en papierpulpbedrijven decennialang hebben aangericht in het Indonesische regenwoud. Ondanks de beloftes van bedrijven dat ze niet meer zouden ontbossen, wordt er nog steeds woud vernield.

Deforested land

10 feiten die de omvang van de bosvernietiging in Indonesië duidelijk maken, en verklaren waarom dat nu eindelijk gedaan moet zijn:

  • Indonesië heeft de hoogste ontbossingsgraad ter wereld. Een kwart van zijn bossen werd in de laatste 25 jaar kapotgemaakt.
  • We spreken over een gebied van 31 miljoen hectare, bijna even groot als Duitsland.
  • Vooral de plantage-industrie — zeg maar palmolie- en papierbedrijven — is hiervoor verantwoordelijk. Net geen 40% van de ontbossing tussen 2011 en 2013 vond plaats op grond dat deze industrie gebruikt.
  • Ontbossing brengt de orang-oetan steeds dichter bij uitsterven. In slechts twee jaar tijd (2011-2013) ging 4% van wat er nog overschiet van zijn habitat verloren.
  • Orang-oetans zijn zelfs niet veilig in het leefgebied dat hen vandaag nog rest. De helft van deze bossen zijn opengesteld voor vernietiging door bedrijven.
  • De vernietiging lijkt niet af te remmen: de Indonesische regering heeft ongeveer 15 miljoen hectare bos ingekleurd voor de activiteiten van bedrijven.
  • De bos- en veengebiedbranden maken duidelijk dat het Indonesische regenwoud een klimaaturgentie is. De branden brachten op sommige dagen meer broeikasgassen in de atmosfeer dan de volledige VS uitstoot in een jaar.
  • Acht miljoen mensen in Zuidoost-Azië zijn al getroffen door de dikke, verstikkende rook die afkomstig is van de bosbranden. Meer dan 110.000 mensen sterven jaarlijks te vroeg als gevolg van deze giftige luchtvervuiling.
  • Deze bosbranden bedreigen een derde van alle orang-oetans die nog in het wild leven. Onder hen ook het weesaapje Otan.
  • Er is een duidelijke link tussen ontbossing en de Indonesische bosbranden. Ongeveer 36% van de ontdekte brandhaarden liggen in gebieden die verbouwd worden door palmolie- en papierbedrijven.

Deze schokkende feiten tonen aan dat bedrijven meer moeten doen om de bossen te beschermen.