Het Grote Berenbos in Canada is een van de grootste gematigde regenwouden op onze aarde. De eeuwenoude bomen en uitzonderlijke biodiversiteit krijgen eindelijk de bescherming die ze verdienen. De regering van Brits-Columbia en een twintigtal leiders van inheemse gemeenschappen sloten een akkoord waardoor 85 procent van dit regenwoud een reservaat wordt. Er mag dan geen enkele vorm van bosontginning meer gebeuren. Dat is een belangrijke overwinning waarvoor we met Greenpeace al 20 jaar ijveren.

Goed nieuws voor plant en dier

Het Grote Berenbos is een enorm gebied van 3 miljoen hectare, dat zich uitstrekt van de zuidkust van Brits-Columbia tot Alaska. 3 miljoen hectare? Dat is de grootte van België. In het grootste deel van dit unieke woud mogen er geen bomen meer gekapt worden. Commerciële houtkap mag nog maar gebeuren in 15% van het woud, en volgens de allerstrengste normen in Noord-Amerika.

Dat is niet alleen een fantastische bekroning van 20 jaar lobbywerk en acties, maar het is ook geweldig nieuws voor de zeldzame Kermodebeer, die van het Grote Berenbos zijn thuis maakte.

 

Een akkoord in samenspraak met de First Nations

Voor de eerste keer in de geschiedenis kwam zo’n akkoord tot stand in samenspraak met de inheemse volkeren. De Canadese staat en industrie werkten samen om deze First Nations, zonder hen te dwingen hun traditionele levensstijl op te geven. Deze overeenkomst zou een blauwdruk kunnen worden voor de oplossing van andere bosconflicten in Canada. De Canadese minister van Bosbescherming hoopt dat het akkoord zo snel mogelijk in concrete acties zal worden vertaald.

Het resultaat van 20 jaar acties en lobbywerk

20 jaar geleden begonnen houtkapbedrijven met de vernietiging van de grote Berenbos. Het was ook de start van harde acties zoals blokkades. Heel wat mensen probeerden de ontginning van dit woud tegen te houden en de inheemse bevolking te beschermen.

Pas aan het begin van de jaren 2000 begonnen de onderhandelingen tussen ngo’s, de industrie en de First Nations. De invoering van een nieuw beleid en een akkoord over het Grote Berenbos zijn hiervan de sluitsteen.

Volhouden werkt. We blijven daarom ook ijveren voor het behoud van unieke ecosystemen, hoe moeilijk de situatie ook is.

Sebastien Snoek

About the author

Sebastien Snoek
Sébastien Snoeck (né en 1979) a rejoint Greenpeace en 2015. Il travaille en tant que chargé de campagne au sein de l’équipe Ecosystèmes. "L'élevage industriel contribue largement au changement climatique et à la dégradation de l'environnement. Avec mon équipe, nous cherchons à promouvoir un autre système, qui soutient les petits éleveurs travaillant en harmonie avec la nature". --- Sébastien Snoek (1979) begon bij Greenpeace te werken in 2015 bij het team Ecosystems. "De industriële veeteelt warmt ons klimaat op en schaadt het milieu. Samen met mijn team wil ik een ander systeem promoten, dat kleine en ecologische veetelers beter ondersteunt."