Misschien heb je de naam ‘TTIP’ al eens horen vallen of zien passeren. Dat letterwoord klinkt misschien als een geheim politiekorps, maar is eigenlijk een trans-Atlantisch handelsakkoord (lees: een deal tussen de EU en de VS) met mogelijk zware gevolgen voor onze leefomgeving en onze sociale rechten. Droge kost, maar o zo belangrijk.

TTIP is vooral spek naar de bek van de VS. Het verdrag wil zo weinig mogelijk regeltjes en zo veel mogelijk macht en winst voor bedrijven. Erg corporate allemaal. Dat is een bedreiging, want de EU is bijvoorbeeld op vlak van milieunormen veel strenger dan de VS. Zo hanteert de EU het voorzorgsprincipe, waardoor onvoldoende geteste producten niet op de markt komen. In de VS mogen (raar maar waar) die producten wel gewoon verkocht worden. Gelekte documenten bewijzen dat die vrees over het voorzorgsprincipe terecht is.

Winst boven alles

TTIP zou ook toestaan dat bedrijven de wetten van een land makkelijk kunnen omzeilen door zich te wenden tot een ploeg van bedrijfsadvocaten. Zo worden de rechtbanken van dat land buitenspel gezet. Ook zet het de deur op een kier voor bedrijven die inspraak willen in de wetsvoorstellen van de Europese Commissie aan het Europees Parlement, en zou het kosten-batenanalyses verplichten die veel meer rekening houden met economische belangen. Winst gaat dus boven alles, zeg maar.

Geen transparantie

Het meest verontrustende is misschien wel het totale gebrek aan transparantie over de onderhandelingen – alles gebeurt achter gesloten deuren. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te zien dat er dan iets niet pluis is. TTIP wil onverbloemde deregulering – de natte droom van meedogenloze winstjagers – en bedreigt zo ons zorgvuldig opgebouwde rechtssysteem. Het is ondemocratisch om bedrijven in het kader van TTIP quasi vrij spel te geven.

Anders en beter

Dat klinkt allemaal erg gloom en doom, maar  er zijn meer dan genoeg redenen om positief te blijven. Zo is het verdrag sterk verzwakt door de verkiezing van Donald Trump, en verklaarde Merkel TTIP zelfs dood in 2016. Dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten, want het verdrag is al meermaals afgeschoten en weer herrezen. Het internationale protest tegen TTIP is al luid en duidelijk, en  groeit. Dat is ook nodig, want de onderhandelaars zijn niet van plan om hun geesteskind zonder slag of stoot te laten kelderen.

Elke individuele stem telt als we onze handel rechtvaardiger en milieuvriendelijker willen maken, dus ook de jouwe. Hou goed de lekken in de gaten op trade-leaks.org, want zo zie je wat er écht gebeurt aan de onderhandelingstafel.