#Klimaat #Landbouw #Politiek

Meer steun voor ecologische veeteelt

Ik doe mee

Was je vanochtend in Brussel? Misschien zag je een van de portretten die we van onze politieke leiders hebben gemaakt. Of ben je het reuzegrote varken tegen het lijf gelopen voor het hoofdkwartier van de MR, de CDH, de CD&V, de Open VLD en de N-VA. Dan heb je het zeker begrepen: dit gaat over klimaatvriendelijke landbouw en ecologische veeteelt…

En er is meer: de partijvoorzitters kregen van ons de handtekeningen van bijna 20.000 mensen die ook meer steun vragen voor klimaatvriendelijke landbouw, zonder megastallen met op elkaar gepropte dieren. Laat je stem horen als dat nog niet gebeurd is. Elke handtekening kan een stap zijn op weg naar ecologische landbouw.

Onderteken onze petitie

Tijdens ons bezoek aan de partijen hebben we de voorzitters meteen gevraagd een ambitieus standpunt over het onderwerp in te nemen. Ze moeten het idee laten varen dat onze intensieve veeteelt nog verder kan groeien en profiteren van overheidsgeld. België en Europa beslissen momenteel over het landbouwbeleid voor de komende 10 jaar. Dus gedaan met treuzelen, nu moeten ze de juiste keuze maken. Tijd om dit varkentje te wassen.

Gwendolyn, ben je er als de kippen bij?

Bart, vat je de koe bij de horens?

Waarom precies deze partijen?

In februari stuurden we een vragenlijst naar alle Belgische politieke partijen over hun steun aan de ecologische veeteelt of aan de intensieve veeteelt, en welke maatregelen ze willen nemen voor klimaatvriendelijke landbouw. Op basis van de ontvangen antwoorden en de analyse van de verkiezingsprogramma’s hebben we dan scores gegeven. De partijen die we met deze actie aanspreken, zijn de partijen met slechte of mindere scores: omdat ze geen duidelijk standpunt hebben, of omdat ze intensieve veeteelt blijven steunen.