През последните две десетилетия съм присъствала на множество конференции за климата на ООН, но тази в Маракеш ще бъде сред най-запомнящите се, и то не само защото тук се долавяше чувството на възродена решителност на фона на избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати

Две неща ме вдъхновиха днес. Да бъда заедно със стотици хора – от мароканския министър на околната среда до активисти , които се борят за запазване на изкопаемите горива в земята – около нашия огромен банер #WeWillMoveAhead. Беше горещо, но в този момент на споделена солидарност аз изпитах чувство на свързаност и решителност. Благодарение на всички вас, които изпратихте вашите #WeWillMoveAhead съобщения. Продължавайте да ги изпращате.

Второто вдъхновение днес беше 47-те страни най-засегнати от промените в климата, които се ангажираха за 100% възобновяемо бъдеще. Това е визията и лидерството, което бихме искали от всички. Форумът за страните, уязвимите от климата задават темпото тук и ние ще сме изцяло техни поддръжници и съюзници, за да може тяхната визия от Маракеш да се превърне в реалност.

Да наистина, много работа ни чака, когато се върнем вкъщи. Настроението тук беше позитивно и устремено. Но новините не са добри. 2016 година ще бъде – за пореден път – най-горещата година до сега. И докато глобалното климатично замърсяване вече не се повишава толкова бързо, то спешно трябва да бъде занижено. Много скоро въглищните централи трябва да затворят  и трябва да има справедливи планове за всички засегнати служители.

Въпреки всичко, трансформацията на електрическия сектор е вече неудържима. Не само 47-те уязвими страни са ангажирани към нея. Ние също така наблюдаваме градове, острови, https://www.theclimategroup.org/news/global-leaders-call-100-renewables-transition-achieve-paris-agreement-climate-goalsдържави и компании реално залагайки на 100% възобновяема енергия. Но това е само началото. За да избегнем опасните промени в климата, ние също така трябва да трансформираме и транспортния сектор и градоустройството, да преминем към агро-екология и защитим нашите гори и океани. Да наистина, ние трябва изцяло да променим начина, по който живеем, и да споделяме ресурсите си по-справедливо.

Има много работа за вършене. Но това което можем да научим от електрическия сектор е, че един от нашите основатели, Боб Хънтър, беше прав когато каза, че: „голямата промяна изглежда невъзможна когато започваш, и неминуема, когато завършиш“. Помня как хората ме гледаха странно, когато казвах, че 100% възобновяем свят е възможен. Тези дни са отминали. Революцията на възобновяемата енергия е реалност. Ние трябва да приложим успеха, който имаме с електричеството и в другите сектори.

Вдъхновена от солидарността, която почувствах днес, знам, че можем да го направи. Така че нека. Заедно.

 

Дженифър Морган – изпълнителен директор на „Грийнпийс“ Интернешънъл.

Close