Добри новини! Напоследък заглавията на все повече водещи вестници от цял свят гласят различни забрани за пластмасови отпадъци. От САЩ до Индия и Мароко, регулаторните органи взимат в свои ръце контрола над проблема със замърсяването с пластмасови отпадъци.

© Troy Mayne / Oceanic Imagery Publications

1. Карнатака, Индия

През март тази година, в индийския щат Карнатака, влезе пълна забрана за употребата на пластмаса. Дистрибутори, търговци на едро и дребно, за всички тях вече е забранено да използват или продават найлонови торбички, пластмасови чинии, чаши, лъжици, фолио и т.н. Откакто забраната влезе в сила преди четири месеца, 39000 кг. незаконна пластмаса беше иззета от Бенгалуру, столицата на щата.

Те дори съумяха да забранят пластмасовите микрочастици! Давай, Карнатака!

2. САЩ (добре, има няколко места в САЩ)

През 2007 г. Сан Франциско беше първият град в Щатите, който забрани използването на пластмасови торбички, а пак там през 2014 г. беше забранена и употребата на пластмасови бутилки за вода. Миналият месец Сан Франциско се присъедини към Лос Анджелис и Портланд като наложи забрана и над стиропора. Именно стиропорът се използва за направата на гранули за опаковане на стоки. Това всъщност е разширен полистирен, още известен като термокол (thermocol).

Полистиренът е проблемна пластмаса, защото той е твърде труден за рециклиране. В Щатите той е широко използван за опаковане на яйца, месни продукти и плодове. Забраната именно на този форма на пластмасата би имала доста по-голямо значение, отколкото можете да си представите.

През юли 2015 г. в Хонолулу, Хавай влезе в сила забрана за използването на найлонови торбички за еднократна употреба (с малки изключения, например за медицински цели). Законопроектът бе приет от областната управа, а не от държавното законодателство, което е истинска победа за местните организации. Ето това е силата на хората!

3. Колс Бейм, Тасмания

Още през 2003 г. в Колс Бейм, Тасмания бяха първите в Австралия, които забраниха неразградимите найлонови торбички. Само за първата година от забраната, в тази област са били използвани 350,000 найлонови торбички по-малко!

4. Етиопия

През 2011 г. Етиопия прие закон, забраняващ производството и вноса на найлонови торбички за пазаруване. Тази забрана влезе в сила във връзка разработване на вятърни и геотермални енергийни проекти, като част от стратегията на Етиопия за зелена икономика.

5. Франция

Миналия месец Франция въведе забрана над торбичките за еднократна употреба (всичко по-малко от 10 литра и с дебелина по-малка от 50 микрона). Знаете за кои говорим, тези, които раздават във всички големи супермаркети. Забрана е само малка част от мащабен европейски проект, който има за цел да докаже огромното въздействие на пластмасата върху околната среда и да намали нейната употребата.

6. Мароко

Мароко е (или е била) на второ място в света по потребление на найлонови торбички, след САЩ.  Тяхната забрана е всеобхватна и включва производството, вноса, продажбата и разпространението на найлонови торбички, което от своя страна доведе до запасяване с найлонови торбички, точно преди влизане на забраната. Негодуванието на хората доказва, колко дълбоко са вкоренени навиците ни да използваме пластмасови изделия и само по себе си подчертава нуждата от подобна забрана. Давай, Мароко!

Това са само част от световните забраните над пластмасата, но защо те са важни?

Пластмасата в океаните наистина е проблем. Вече са налице цели морски течения, замърсени с пластмасови отпадъци. Виждаме ужасяващите последствия върху морските обитатели, които мислят тази пластмаса за храна.

Greenpeace води ожесточени кампании, за да се сложи край на замърсяването на океаните ни с пластмаса.

 Присъедини се към the Plastics Pledge , за да спрем замърсяването с пластама!

Фиона Николс е кампейнър за океаните в Greenpeace UK.

Close