В края на август, президентът на САЩ Барак Обама обяви намеренията си за създаването на най-големия океански резерват в света. Правителства от цял свят се срещнаха в ООН, Ню Йорк, за да изготвят нов договор за спасяване на океаните. Фантастични новини за синята ни планета! Две трети от океаните са разположени извън националните граници, определяни като “открити води”. В тези площи липсват правила, които да определят начина им на опазване, в резултат на което океаните ни страдат. За късмет, правителствата ни са в готовност да променят това, което значи, че сме на границата на огромна стъпка към съживяването на океаните.

Аз съм един от късметлиите, които присъстваха на тази значима международна среща, заедно с колеги и представители от други правителствени и неправителствени организации. Заедно ние се борим за океански резервати – обширни водни площи, където риби, акули, костенурки и други соленоводни животни да живеят спокойно.

Ето и трите главни причини ЗАЩО се нуждаем от океански резервати:

1.     Повече резервати= повече живот

Проучвания показват, че океанските резервати увеличават с четири пъти биомасата от животни и растения и също доста уголемяват размерите им. Те също служат за места за развъждане на застрашени видове, като китове и морски костенурки. Още повече – резерватите също защитават морските екосистеми и биоразнообразието, което те поддържат.

2.     Много риба (и пари) в морето

Доказано е, че морските резервати могат да подобрят местната икономика. Учени, участващи в неотдавнашно проучване на National Geographic, откриха, че в тези резервати често има нарастване на туризма, което подпомага риболова извън защитените площи. Следователно първоначални приходи за развиване на резервата могат да бъдат набрани за само около пет години.

Скорошни примери от Палау, Обединеното Кралство, Чили, Нова Зеландия и САЩ показват, че е политически възможно да запазим обширни зони, където рибарството и добиването на въглища и нефт са забранени.

Откриването на големи океански резервати в открити води може да доведе до по-добро разпределяне на морските ресурси, от което много крайбрежни страни, включително най-слабо развитите, биха имали полза.

3. Морските резервати могат да ни защитят от ефектите на климатичните промени

Резерватите увеличават еластичността на океаните срещу въздействията на климатичните промени и океанското окисляване. Повече от половината биологичен въглерод в света се съхранява от живи морски организми! Площи, които опазват солените блата, мангровите дървета, треви и водорасли – всички те складират въглерод, като така подпомагат смекчаването на последиците от климатичните промени.

Какво следва?

Има още много работа за вършене през идната година, за да се направят нужните договорки в ООН и да сме сигурни, че те са толкова стриктни, колкото е нужно да са.

По-малко от един процент от океаните са защитени сега. Но учените смятат, че трябва да се защитят 30 или дори повече процента чрез глобална мрежа от резервати, особено ако искаме да спрем загубата на морски живот, да възобновим рибния пазар и да се предпазим от климатичните промени.

Както ООН подчертава: спешни глобални действия се изискват, за да се защитят океаните от множеството заплахи, които срещат. Правителствата вече са се съгласили да защитят 10 процента от крайбрежните води и морски площи до 2020-та година. Това ще е първата крачка в правилната посока. Повечето страни, обаче, са далеч от достигането на тази цел. Затова „Грийнпийс“ бе в Ню Йорк, за да се застъпи за ясни правила за изграждането на резервати, които ще дадат на океаните ни защитата, от която те така силно се нуждаят.

*Превод: Миглена Петрова

Последни новини

Съобщение за медиите

1 милион видове са застрашени от изчезване заради човешката дейност, сочи доклад на ООН

by Bojidar Nikolov

Загубата на биоразнообразие изисква спешна необходимост от защита на горите, океана и промяна в диетата ни На снимката: пластмасова бутилка в коралов риф близо до остров Верде, Филипините, март 2019…

История

На една вълна заедно с рибарите с ниско въздействие върху околната среда

by Greenpeace - Bulgaria

Когато започнахме нашето общоевропейско турне в подкрепа на риболова с ниско въздействие, имахме много очаквания. Въпреки това, бяхме наясно, че говоренето за рибарство може да бъде доста предизвикателно, вероятно защото…

Close