Докато в Дания и Финландия един човек използва средно по 4 торбички годишно, според данните на НСИ средностатистическият българин използва по 2-3 пластмасови торби всеки ден

На 3 юли, международния ден за свят без пластмасови торбички, двадесет и пет метрова риба направена от полиетиленови пликове се появи на площада пред Морското казино в Бургас. Атракцията е идея на екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България и е част от кампанията „Свободни от пластмаса“.

Голямата пластмасова риба бе разпъната с помощта на доброволци и привлече вниманието на стотици минувачи. Жители и посетители на морския град научиха как да намалят зависимостта от еднократната пластмаса в ежедневието си благодарение на привлекателни пощенски картички с посланията на кампанията „Свободни от пластмаса“.

Пластмасовите торбички са сред трите най-често срещани отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна. Разделното събиране и рециклиране на полиетиленовите торбички е технически трудно осъществимо и не би решило растящия проблем с ненужното използване на еднократни пластмаси. Същевременно има множество добре познати и достъпни заместители на пластмасовите пликове като чанти за многократна употреба, пазарски колички, кошници, раници, платнени торби, мрежи, хартиени или биоразградими торби.

Докато в Дания и Финландия един човек използва средно по 4 торбички годишно, според данните на НСИ средностатистическият българин използва по 2 – 3 пластмасови торби всеки ден. В Ирландия таксата от 22 цента (43 стотинки) на торба е достатъчна, за да накара ирландците да използват по едва 18 торбички на човек годишно. У нас, въпреки въвеждането на еко-такса, количеството полимерни пликове, които се продават всяка година, се е удвоило от 5 килограма на човек през 2010 г. до 10 килограма на човек през 2016 г. Българските търговци са длъжни да изискват заплащане за повечето видове торбички с дръжки, включително на откритите пазари и в малките магазини. Неспазването на тези изисквания е широко разпространено, тъй като практически липсва контрол от държавните органи. Със задължението да информират обществото за вредите от торбичките са натоварени самите производители и вносители на торбички, но засега няма широко популярни кампании в медиите, интернет или търговските обекти.

До края на тази година България е длъжна да гарантира, че леките пластмасови торби се предлагат само срещу заплащане на мястото на продажба, според изискванията на Директивата за пластмасовите торбички. Пластмасовите торбички за пазаруване са един от главните замърсители в природата и града, които носят екологични и икономически вреди, но лесно могат да бъдат заместени с по-добри алтернативи.

Според активистите от кампания „Свободни от пластмаса“ в България трябва незабавно да се въведе задължителна и достатъчно висока еко-такса върху всички пластмасови торбички без изключение, която да насърчи купувачите да си носят собствени пазарски чанти. След като потребителите отвикнат от безплатните пластмасови торбички, те трябва да бъдат напълно забранени към 2025 г. и заменени с торби от биоразградими и дълготрайни материали.